nlc.hu
Család

Magyar tudós segített egy vak férfin

Magyar tudós adta vissza részlegesen a látását egy vak férfinak

Roska Botond munkájáért díjat is kapott, de számára az a fontos, hogy minél több emberen tudjon segíteni.

Roska Botond a bázeli egyetem professzora, aki egy speciális génterápiás injekcióval és komputerszemüveggel részlegesen visszaadta egy 58 éves vak beteg látását. Az eljárásért első magyarként megkapta a Louis-Jeantet díjat, amit  az orvosi Nobel-díj előszobájaként emlegetnek. 

Roska Botond azt mondta az RTL Híradónak, a díjak nem annyira fontosak, az foglalkoztatja, hogy egyelőre csak egyetlen embernek tudott segíteni, és hogy mennyien vannak még azok, akik terápiára szorulnak. Hozzátette, tudósként pedig annyit tud tenni, hogy folytatja a kutatásokat. 

„A Himalája alján állunk még csak és próbálunk kapaszkodni” –  reagált szerényen a sikerére a magyar tudós, aki a Semmelweis Egyetemmel közösen itthon is szeretne létrehozni egy kutatócsoportot. 

Roska Botond

A Semmelweis Budapest Award díjjal kitüntetett Roska Botond neurobiológus az elismerés átadása után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2019. november 18-án (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Magyar kutatók sikerei:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top