nlc.hu
Család

Pedofília elleni törvényjavaslat

Benyújtották a pedofília elleni törvényjavaslatot, ilyen szigorítások várhatók

Létrehoznának egy pedofil-nyilvántartást, és emelkednének a büntetési tételek – a többi között ez is szerepel a pedofilellenes törvényjavaslatban.
Pedofília

Elkészült a pedofilellenes törvényjavaslat, kedden este pedig Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella be is nyújtotta a parlamentnek – írja a Telex.

A pedofilellenes törvénycsomag legfontosabb részei:

  • Létrehoznának egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást. Az adatigénylést meg kell majd indokolni, a megismert adatokat tilos nyilvánosságra hozni, lemásolni.
  • Szigorítanák a Büntető Törvénykönyvet, jelentősen megemelve a kiszabható büntetési tételeket. Minősített eset lenne, vagyis súlyosabban büntetendő, ha a pedofil bűncselekményt 12 év alattival szemben; hivatalos személyként; sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva vagy különös visszaesőként követik el.
  • Bizonyos munkakörökből kitiltanák a pedofilokat, hogy ne kerülhessenek a gyerekek közelébe. Nemcsak a gyerekek nevelésével, felügyeletével, hanem sportolásukkal, szórakozásukkal kapcsolatos tevékenységekre – például strand, vidámpark, állatkert – is kiterjedne a tilalom.
  • Nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket. A legsúlyosabb (nyolcévi vagy annál súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő) pedofil bűncselekmények nem évülnek el, és kitolódik az elévülés kezdete.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top