nlc.hu
Család

A meddőségi klinikák államosítása ellen küzd az édesanya

Tiltakozási akciót szervez egy édesanya a meddőségi magánklinikák államosítása ellen

Hamarosan már csak az állami ellátásban bízhatnak a meddőségi kezelésre szoruló párok, ugyanis egy törvénymódosítás gyakorlatilag megszüntetné a magánellátást a területen. Ez ellen kezdett tiltakozásba egy édesanya.

Jelenleg körülbelül százötvenezer olyan pár van ma Magyarországon, akik meddőségi kezelésre szorulnak. Egy törvénymódosítás jövő júliustól megszüntetné a magánklinikákat, és a hasonló beavatkozásokat már csak állami meddőségi központok végezhetnék. Vagyis mesterséges megtermékenyítést és lombikbeavatkozást onnantól kezdve csak az állami intézményeknél kezdeményezhetünk. Kazinczy Krisztináéknak sok-sok év után egy magánklinikán sikerült a lombik kezelésük, és ennek köszönhetik a kisfiukat.

Eléggé elkeseredtem, aztán meg nagyon dühös lettem arra, hogy van egy szolgáltató, aki szolgáltatna, és van egy ügyfél, aki ezt igénybe venné, és a kettő közé beáll valaki, akinek semmi keresnivalója nem lenne ott

– nyilatkozta az RTL Klub Híradójának.

Kazinczy szerint a tervezett módosítás sok párt hozhat nehéz helyzetbe, ugyanis nagy eséllyel hosszú várólistákkal lehet majd számolni, és már jelenleg is későn kapnak időpontot a párok az állami ellátásban. A magánellátás ennél ma érezhetően gyorsabb. Kazinczy Krisztina emiatt tiltakozást szervez: azt szeretné elérni, hogy akinek a magánellátás szimpatikusabb, továbbra is választhassa azt, és ne kényszerítsenek mindenkit az állami klinikákba. Az RTL Klub Híradója több magán meddőségi klinikát is megkeresett, de senki sem akart nyilatkozni, mert többek szerint a változtatásnak nem szakmai, inkább politikai okai vannak. Gulyás Gergely múlt héten a Kormányinfón még azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a kormány szerint hatékonyabb, ha állami kézbe veszik, mert a területnek van egy jelentős finanszírozási vonzata, és úgy látták, hogy emiatt a akadnak visszaélések. Példának azt hozta fel, hogyha az egészségügyi rendszer öt próbálkozást finanszírozott, akkor „csodák csodájára az ötödik lett sikeres”. Ha elfogadják a módosítást, akkor már idén szeptember végétől nem lehet magánklinikán új reprodukciós eljárást indítani.

Akiknek segített a lombikprogram:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top