nlc.hu
Család

A koronavírus negyedik hulláma az oltatlanokat fogja veszélyeztetni

A virológus szerint a negyedik hullám az oltatlanokat fenyegeti

Angliában már a fertőzések 90 százalékát a legújabb koronavírus-variáns okozza, ez fog megérkezni hozzánk is.

A koronavírus negyedik hullámával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, hogy Nagy-Britanniában az új koronavírusos eseteket már 90 százalékban az úgynevezett B.1.617.2, más néven delta variáns (ezt szokták indiai mutánsként is emlegetni) okozza – írta meg a hvg.hu.

„Ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni” – írta a virológus Facebook-oldalán. 

A szakember szerint ez a vírusvariáns jobban képes terjedni, mint a korábbiak, emellett „bizonyos fokú neutralizációkerülést” is mutat, ami azt jelenti, hogy a védettséggel még nem rendelkezőket érintheti a legsúlyosabban. 

 

Kemenesi Gábor szerint az új variáns okozza a negyedik hullámot

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Kemenesi Gábor figyelmeztetett, hogy a vakcina hiányában a koronavírus legsúlyosabb szövődményei is előállhatnak, ami kórházi kezelést tehet szükségessé. A virológus szerint jó hír, hogy egyelőre nem ismert olyan koronavírus-variáns, amellyel szemben ne lennének hatékonyak a vakcinák. 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinák hatásának fokozatos enyhülése azt eredményezheti, hogy a korábban oltottak körében is megjelenhet a tünetes koronavírus. Őket azonban – az eddigi ismereteink alapján – a legsúlyosabb szövődmények valószínűleg nem érintik. 

A hvg.hu idézi Duda Ernő szegedi virológust is, aki korábban azt mondta: „csak az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak”. 

További híreink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top