nlc.hu
Életmód

Rusvai Miklós a koronavírus indiai mutánsáról

Rusvai Miklós elmondta, milyen tünetekkel jár az indiai mutáns

Vannak közös pontok a brit variánssal is, de vannak tünetek, amik ennél a verziónál gyakrabban fordulnak elő.

Az operatív törzs május végén  jelentette be, hogy Magyarországra is megérkezett a koronavírus indiai variánsa, bár akkor még csak néhány betegnél azonosították a kórokozó ezen típusát. A koronavírus indiai mutációja, ami egyes források szerint 60 százalékkal fertőzőbb, mint a brit variáns, több mindenben eltér az eredeti változattól. „Tavaly azt hittük, hogy megismertük az új ellenségünket, ám az megint megváltozott” –nyilatkozta a Bloombergnek Abdul Ghafer, Covid-betegekkel foglalkozó orvos. Hozzátette, hogy a koronavírus kezdete óta sokkal több beteg panaszkodik hasmenésre, ráadásul sokaknál vérrög keletkezett, ami nem egy esetben üszkösödést okozott.

Rusvai Miklós virológus a Ripostnak elmondta, az indiai mutáns valóban képes halláskárosodást okozni, de az összes eset kevesebb mint 10 százalékánál fordult elő hallásprobléma, vagyis ez a tünet nem gyakoribb, mint az íz- és szaglásvesztés. Hozzátette, a hallószervi tünetek már a brit variánsnál is megfigyelhetőek voltak, egyes fertőzöttek fülzúgást és szédülést tapasztaltak. „Ez a tünet tehát előfordul a Delta mutánsnál, de gyakoribb a bélrendszeri probléma, mint például a hasmenés. Illetve szintén gyakran említik a kötőhártya-gyulladást, a kipirosodott szemeket és viszkető érzést.”

Állítása szerint a halláskárosodást elvileg azoknál észlelték, akiknél egyéb klinikai tünetekkel is járt a koronavírus fertőzés. „Jelen tudásunk szerint azonban mindez átmeneti, ugyanakkor több hétig vagy akár több hónapig is eltarthat. Valóban nem azonnal áll helyre a halláskárosodás, kell idő a regenerálódáshoz, de érdekes módon a megfigyelés az, hogy a vakcinázás ezen is segít” – jegyezte meg.

szájmaszk

Fotó: Pixabay

Még több hír a koronavírus elleni járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top