nlc.hu
Család

WHO: Ne igyanak alkoholt a termékeny nők!

A WHO szerint a termékeny nőknek nem szabadna alkoholt inniuk – kiakadtak az alkoholgyártók

Új alkoholstratégiát állított össze a WHO a 2022-től 2030-ig tartó időszakra, amiben azt javasolja, hogy a fogamzóképes korban lévő nőknek egyáltalán nem szabadna alkoholt fogyasztaniuk. A brit alkoholipar szereplői nagyon kiakadtak a javaslaton.

Rémisztgetéssel vádolja az Egészségügyi Világszervezetet, vagyis a WHO-t a brit alkoholipar, miután a szervezet azt javasolta az országoknak, hogy fektessenek kellő prevenciós figyelmet az egyes csoportok alkoholfogyasztására, és ezen belül külön kihangsúlyozták a fogamzóképes korban lévő nőket. A brit alkoholszektort összefogó kereskedelmi szerv, a Portman Group szerint a WHO túlterjeszkedett a hatáskörén, mivel szexista és paternalista módon járna el, amikor a termékeny korban lévő nőknek azt mondaná, hogy ne fogyasszanak alkoholt – írja a 444.

A WHO nem javasolja az alkoholfogyasztást a fogamzóképes korban lévő nőknek (fotó: Pixabay)

A WHO nem javasolja az alkoholfogyasztást a fogamzóképes korban lévő nőknek (fotó: Pixabay)

A Times cikkében egy életmód területekkel foglalkozó közgazdász, Christopher Snowdon is megszólalt, aki szerint nincs tudományos alapja annak, hogy ne lenne biztonságos a felnőtt, fogamzóképes nők számára az alkoholfogyasztás. A brit egészségügyi szolgálat, az NHS javaslata szerint egy brit állampolgár hetente maximum 14 egységnyi alkoholt fogyasszon, és az alkohol a terhesség első három hónapja során növelheti a vetélés, a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. A cikk megjegyzi, hogy az alkohol évente nagyjából hárommillió halálesetért lehet felelős, és ebben Európa különösen érintettnek számít.

Alkoholproblémákról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top