nlc.hu
Család

Péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

Időjárás: egy nappal meghosszabbítják a hőségriadót

Extrém UV-sugárzásra is számítani kell, a csúcsidőben minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban!

Folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította az érvényben lévő hőségriadót.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani és 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. Javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét, állatokat tűző napon parkoló autóban.

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. Eszerint ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Péntekig meghosszabbították a hőségriadót

A hőségriadó ideje alatt kiemelten fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása (Fotó: Getty Images)

Figyelmeztettek arra, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A közleményben emlékeztettek arra is, hogy péntektől az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre másodfokú figyelmeztetést adott ki hat megyére, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek 28 és 37 fok között alakulnak.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém, az ország többi régiójában nagyon erős szintet érhet el az UV-B-sugárzás.

Pénteken ugyanakkor zivatarokkal hidegfront érkezik. Emiatt országszerte zivatarokra, több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken heves zivatarok is lehetnek, amelyeket erős szél, nagyméretű jég, intenzív esőzés kísérhet.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top