nlc.hu
Család

Meghosszabbították a hőségriadót

Még nincs vége: vasárnap éjfélig hosszabbították meg a hőségriadót

A kánikula megterheli a szervezetet, figyeljünk oda magunkra és másokra.

Az országos tisztifőorvos augusztus 1-én (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbítja a harmadfokú hőségriadót, írta közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Egyúttal figyelmeztettek arra, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. És további tanácsokkal is szolgáltak az elkövetkezendő napokra: 

  • Elindulva otthonról vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére.
  • A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban.
  • Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából légkondicionált helyet keresni és némi időt eltölteni ott.
  • A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját ITT találja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.
  • Napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

Hozzátették azt is, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint helyenként előfordulhatnak zivatarok, ezért a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelzőrendszer jelzéseit. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

hőség

Párában hűsöl egy kutya a kánikulában a budapesti Kossuth Lajos téren 2020. augusztusában (Fotó: MTI / Mohai Balázs

Még több cikk a hőségről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top