nlc.hu
Életmód

A hőguta tünetei

Ez a hőguta 7 figyelmeztető tünete, amire oda kell figyelned!

A hőguta tünetei jellegzetesek, de ha nem ismered fel őket időben, könnyen probléma is lehet belőle. Mutatjuk, milyen jelekből tudhatod, hogy hőgutát kaptál.

A hőguta egyes tünetei a napszúrásra is hasonlíthatnak, de nagyon fontos, hogy felismerd a különbséget, hogy időben segítséget tudj kérni!

Mikor alakulhat ki hőguta?

Ahhoz, hogy hőguta alakuljon ki egy egészséges szervezetben, extrém magas hőmérsékletre van szükség, vagy olyan tevékenységre magas hőmérsékleten, ami fizikai megterhelést jelent a szervezet számára.

A hőguta az egészséges szervezetet is megviseli, de a szív-és érrendszeri betegségekkel élőket, valamint a cukorbetegeket, a vízhajtó készítményeket szedőket és az időseket fokozottan veszélyezteti. Akkor is kialakulhat hőguta, ha tartósan nagy melegben kell fizikai munkát végeznünk, de előzetesen nem szoktunk hozzá a terheléshez, és ugyanez a helyzet a sportokkal is. Ha kánikulában végzünk kihívást jelentő testmozgást, akkor is növeljük a hőguta kialakulásának az esélyét.

A hőguta tünetei

A kipirosodott bőr figyelmeztető jel lehet!
(Fotó: Getty Images)

A hőguta tünetei

A hőguta tüneteit könnyű felismerni – feltéve, ha tudjuk, mire kell figyelni. A hőguta kezdeti szakaszában bágyadtnak érezhetjük magunkat, jellemző a kábultság, a nem beszámítható tudatállapot és a koncentrációs képesség romlása. A fejfájás, a szédülés, a hányás és a hányinger is figyelmeztető jel lehet. Ezt követi a második szakasz, amikor azt tapasztalhatjuk, hogy a nagy meleg ellenére sem izzadunk, magas lázunk lesz, azaz 39 fok fölé emelkedik a testhőmérséklet, és ájulás is bekövetkezhet.

A hőguta első stádiumában a keringési rendszer még képes arra, hogy kompenzáljon – ekkor a bőrünk piros, felhevült és száraz. Ha ez a kompenzáció nem elegendő, akkor a második szakaszban, a bőr sápadt lesz, a szívverésünk rendezetlen, és a pulzusunk megemelkedik.

A hőguta kezelése

A hőgutát nem szabad félvállról venni, ugyanis maradványtünetei is lehetnek, amik a későbbiekben megnehezíthetik az életünket. Ilyen a csökkent koncentrációs képesség, az izomgyengeség, különböző szívbetegségek és májbetegségek kialakulása.

Éppen ezért, ha hőgutára gyanakszunk, késlekedés nélkül hívjunk mentőt. Amíg kiérnek, a legfontosabb, hogy keressünk egy hűvös helyet, és igyekezzünk a testet lehűteni. Ha eszméletvesztés nem következett be, fontos, hogy igyunk sok hideg vizet, és kívülről is segítsünk a szervezetünknek, hogy lehűljön. Ha van rá lehetőségünk, akkor nedves törölközővel készítsünk hűtőborogatást, és masszírozzuk a bőrt a keringési rendszert segítve.

Tudj meg még többet a tested működéséről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top