nlc.hu
Család

Nem kap állami ellátást a rákbeteg anya

Nem számít, hogy rokkant, nem kap állami ellátást a rákbeteg Zsuzsa

A pomázi Zsuzsa túl beteg volt, hogy az elmúlt években dolgozzon, ezért most rokkantként és rákbetegként egy fillér állami juttatást sem kap.
Sallai Zsuzsa

Zsuzsa máj- és csontáttétes mellrákkal küzd, február óta az ágyból is képtelen kikelni, ám miközben az életéért harcol, az állam kénytelen megtagadni tőle a rokkantsági ellátást a szigorú jogszabály miatt – írja a Blikk.

Zsuzsa többször nézett szembe a halállal: először 13 évesen, amikor a lyukas szíve miatt életmentő műtétre volt szüksége. Aztán 19 évesen ismét kórházba került, mert 240 volt a pulzusa. Újraindították a szívét, erre pedig 41 éves koráig még kétszer került sor az újabb rosszullétek miatt.

Bár tiltották a sporttól, a pomázi nő 8 éve futni kezdett, igazi ultrafutó lett, és onnantól nem volt több rosszulléte. Közben viszont nem volt bejelentett, állandó munkaviszonya, ami később óriási problémát jelentett számára.

Két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. A tumort kioperálták, de idén februárban kiújult. A rák a májára és a csontrendszerére is átterjedt, az egyik tumornál a gerince is megroppant. Az orvosszakértő 82 százalékos rokkantságot állapított meg, de Zsuzsa ellátási igényét visszautasították, mert nem volt elegendő ledolgozott munkaórája az elmúlt 10 évben.

Az aktív korúak ellátására csak akkor lenne jogosult, ha a család bevétele nem haladná meg a 27 ezer forintot fejenként. Lánya március óta ápolja, de ápolási díjat sem tudnak kérni, mert a nő nem tolószékes és nem kiskorú. Utolsó reményeként Orbán Viktornak írt egy levelet a négygyermekes édesanya.

További információk Zsuzsa blogján vagy a Facebook-oldalán.

(Kiemelt kép: Facebook/Visszadobtak)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top