nlc.hu
Család

Bangladesi sziámi ikrek állapota

Ez volt az első szülinap, amit külön töltöttek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Magyar orvosok választották szét a sziámi ikreket két évvel ezelőtt.

Idén volt az első olyan születésnapja a szétválasztott bangladesi sziámi ikreknek, amit családi otthonukban, két különálló gyermekként tölthettek el – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Ez volt az első szülinap, amit külön töltöttek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Ez volt az első szülinap, amit külön töltöttek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány – Action Foundation Hungary Facebook

A magyar orvosok két évvel ezelőtt történelmet írtak. Két éve, hogy az alapítvány missziós csapata, az Operation Freedom nevet viselő műtétsorozat keretein belül végleg szétválasztotta bangladesi sziámi ikereket, Rabeyát és Rukayát. Még felsorolni is nehéz lenne, hány vizsgálat, műtét, tűszúrás kellett ahhoz, hogy a két kislány ötödik születésnapját már otthonában, a szülők arcára mosolyt csalva töltse.

“A kislányok fejlődése folyamatos, Rabeya gyorsabban, Rukaya a műtéttől független agyvérzése miatt lassabban fejlődik. Rabeya sokat énekelget, nővérével is, ikertestvérével is játszik, míg Rukaya egyre inkább érdeklődik a környezete iránt, jól érzi magát a családjában, megnevettetik őt a testvérei, szülei, ami arra utal, hogy képes érzelmileg kapcsolódni” – mesélte még korábban lapunknak dr. Pataki Gergely, a bangladesi plasztikai és helyreállító sebészeti missziók vezetője.

A szétválasztás után az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és lágyszövet- és koponyacsontpótló műtéteivel folytatódott a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül Dakkában. A koronavírus-járvány ellenére az orvosok, segítő önkéntesek számos alkalommal jártak kint az elmúlt két év során.

Pataki doktor most azt mondta: a rehabilitáció folyamatos, illetve ők is rendszeres kapcsolatban vannak a családdal. Rabeya épp abban a korban van, amikor felfedezi a világot. Használja a kezét, beszél, fut, magyarul dalol, sőt, már óvodába készül. Olyan tehát, mint bármely más, vele egykorú kislány.

(Blikk)

Korábbi cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top