nlc.hu
Család

Oltottnak nyilvánították az oltatlan kisfiút

Védettségi igazolványt kapott, és oltottnak nyilvánították a 13 éves, oltatlan diákot

Az egészségügyi nyilvántartási rendszer szerint a 13 éves tanuló Zalaegerszegen kapta meg a vakcinát. Szülei szerint 15 éve nem járt ott a család.

Egy magyar család furcsa helyzetbe került, miután regisztráltak az egészségügyi nyilvántartásba. A névtelenséget kérő édesanya ugyanis megtalálta a 13 éves fia oltási lapját, ami szerint a gyereket Zalaegerszegen, egy kórházban egy nőgyógyász oltotta be. Csakhogy a család lassan 15 éve nem járt a városban, ráadásul családilag úgy döntöttek, hogy nem kérik az oltást – írja az ATV.

Ami nem történt meg a 13 éves fiúval (fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ami nem történt meg a 13 éves fiúval (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Az anya szerint a helyzet azért problémás, mert ha netán meggondolnák magukat az oltással kapcsolatban, a fia már nem kaphatna vakcinát. Az ATV Híradója megkérdezett egy ügyvédet, aki szerint csupán adminisztrációs hiba történt. Nem hiszi, hogy a gyerek személyes adataival bárki visszaélt volna, szerinte annyit kell tenni, hogy korrigálni kell ezt a tévedést. A TASZ jogászai szerint azonban az eset egyáltalán nem számít egyedinek, rengeteg hasonlóra akad példa az országban, és mivel szeretnék tisztázni a kérdést, az adatvédelmi biztoshoz és az adatvédelmi hatósághoz fordulnak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt javasolja, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonló adminisztratív hiba esetében a szülők kérhetik az oltó orvostól a hiba javítását, a helytelenül felvitt oltási lap törlését, esetleg jelezheti az EESZT felé a problémát, ahol kivizsgálják a bejelentést.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top