nlc.hu
Család

Tunézia első női miniszterelnöke

Történelmi áttörés: női miniszterelnöke lett Tunéziának

Ramadán személyében első alkalommal neveztek ki nőt Tunézia miniszterelnökének.

Nadzsla Buden Ramadánt nevezte ki szerdán Kaisz Szaíd tunéziai elnök az afrikai ország miniszterelnökének, egyúttal felkérte, hogy „a lehető leggyorsabban” alakítson új kormányt, írja az MTI nyomán a Telex.

Történelmi áttörés: Női miniszterelnöke lett Tunéziának

Tunézia első női miniszterelnöke. Fotó: AFP

A kevéssé ismert, korábban a Világbanknál dolgozó, mérnök végzettségű Ramadán személyében első alkalommal neveztek ki nőt Tunézia miniszterelnökének. Szaíd elnök hangsúlyozta, hogy ez „történelmi jelentőségű” Tunéziában, a lépés szerinte „tiszteletadás a tunéziai nőknek”.

Tunézia a 2011-es „arab tavasz” bölcsőjeként is ismert, az arab tavasz az 1848-as népek tavasza után kapta a nevét: az akkori kormányellenes tüntetéssorozat több arab államon is végigsöpört.

Tunézia elnöke júliusban felfüggesztette a parlament működését, menesztette a kormányfőt, és rendkívüli intézkedések életbe léptetésével és az alkotmány egyes részeinek felfüggesztésével kiterjesztette törvényhozói és végrehajtó hatalmi jogköreit.

Az intézkedések nyomán tüntetések törtek ki az országban, múlt héten is még ezrek vonultak ki Tunisz utcáira, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a gyakorlatilag rendeleti úton kormányzó elnökkel szemben.

Női politikusok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top