nlc.hu
Család

Adószakértő: vissza kell fizetni a februári szja-visszatérítést

Adószakértő: májusban vissza kell fizetni a februári szja-visszatérítést

Egy adószakértő szerint a gyermeket nevelő szülőknek májusban vissza kell fizetniük a februárban visszakapott személyi jövedelemadójukat, mert az nem adó, csak előleg.
Adó

Orbán Viktor szeptemberben jelentette be, hogy jövő február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót (szja). A Szabad Európának nyilatkozó adószakértő szerint azonban a hatályos jogszabályok szerint ez kivitelezhetetlen.

Angyal József okleveles adószakértő azt mondta: a jelenlegi szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. Ezért szerinte az állam nem is adhatja vissza jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját, mert az nem adó, csak előleg.

[Az adóbevallásban] van egy rubrika, amely a kifizetők által levont adóelőleg nevet viseli. Ha az állam 2022 februárjában visszatéríti a gyermeket nevelőknek az adóelőleget, akkor ezen a soron a többségnél nulla fog állni. Májusban viszont az adóhatóság megállapítja a fizetendő szja összegét, amelyet be is kell fizetni a családfenntartóknak

– vélekedik a szakértő, aki azt tanácsolja, hogy senki ne költse el a pénzt, mert csak három hónapra kapja meg.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Szja az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top