nlc.hu
Család

Szexológus a szexmentes házasságról

A szexmentes házasságra nem a dögös fehérnemű a megoldás

Amikor a férfiak hárítják a szexet, és ezt tartósan teszik, azaz legalább 4-6 hónapja, akkor a partnernők magukra vehetik a problémát, pedig lehet, hogy nincs összefüggés.

Általában az a tévhit él sokakban, hogy a nők azok, akik visszautasítják a szexet. Inkább fejfájásra hivatkoznak, esetleg a gyerek születése után évekre eltűnik a szex a kapcsolatból, a nő miatt. Pedig gyakori, hogy a férfiak azok, akik nemet mondanak, háttérbe szorítják a szexuális életet a kapcsolatokban, házasságokban. 

Tesztoszteron, kudarckerülés, szerető

Több oka is lehet annak, hogy ha egy férfi nem akar lefeküdni a nővel, és jellemzően olyasmi van a háttérben, aminek nincs köze ahhoz, hogy a nő hogyan néz ki, vagy hogy hogyan viselkedik. Az okok közt lehet akár párkapcsolati probléma is, mint például az, ha a partnernő nem jön ki jól a férfi családjával, neheztelő megjegyzéseket tesz, esetleg gyűlölködik, nyíltan konfrontálódik a családtagokkal. De ez csak egy példa a sok egyéb ok közül. A párkapcsolatban lévő dinamika is okozhat szexmentes életet: tipikusan ilyen az a fajta párkapcsolat, amiben egymás legjobb barátai, bajtársai, vagy amikor felcserélődnek a szerepek és szülő-gyerek módon viselkednek egymással. (Apának, anyának hívják egymást például.)

A legfőbb oka a férfiak hárításának az, ha a saját teljesítményükkel, merevedésükkel van gondjuk. Ha nehéz például a merevedés fenntartása az együttléteknél, akkor görcsössé válik a szex, a férfi kudarcként éli meg, hogy nem tudott úgy örömet adni a nőnek, ahogy fejben eltervezte. Ilyenkor hiába próbálkozunk nőként, hiába igyekszünk nyugtatni a férfit, hogy nincs semmi gond, ezzel lehetséges, hogy ingerültséget és feszültséget gerjesztünk. Ettől pedig mindenki frusztráltabb lesz, a nők is, akiknek többsége azt gondolja, hogy már nem elég vonzó. Ekkor dobják be azt a húzást, amivel aztán pont az ellenkezőjét érik el:

dögösebb fehérneműket vásárolnak, magukra veszik, és várják a kívánt hatást. Csakhogy az a férfi, aki amiatt szorong, hogy nem elég a nőnek az ágyban, még gátlásosabbá, még inkább szorongóbbá válik, hiszen a fehérnemű egyértelmű jelzése annak, hogy teljesítenie kellene. 

A gondok mögött akár szervi problémák is állhatnak, például a hormonok játéka: alacsonyabb tesztoszteronszintnél előfordulhatnak kellemetlen jelenetek az ágyban. Ha a tesztoszteronhormon alacsony, akkor a férfiben a vágy is alacsony, és ez egyértelműen megmutatkozhat abban, ha gyengébb az erekció a korábbiakhoz képest és vágy se nagyon van. Szakorvos segíthet megoldani ezt a problémát, gyógyszerekkel karbantartható a hormonszint. 

A szexmentes házasságra nem a dögös fehérnemű a megoldás

Fotó: Getty Images

Ami biztosan befolyásolhatja azt, hogy mennyi ideig utasítja el egy férfi a szexet, az a külső fél, a szerető felbukkanása. Lehetséges, hogy a szexmentes kapcsolat hátterében annyira egyszerű ok áll, minthogy valamiért a harmadik féllel éli meg azt a szenvedélyt, amit a társsal nem tud. Az is ok lehet, ha tényleges megcsalás nincs, csak plátói vonzalom egy kolléganő vagy valaki más iránt. Ezek az érzelmek blokkolhatják az az otthoni intimitást, a testiséget is. Még mielőtt bárki kétségbe esne, hogy biztos azért nincs szex, mert megcsalják, tudni kell azt is, hogy ahhoz, hogy idáig jusson egy hosszú távú kapcsolat, rengeteg sérelmen, megoldhatatlannak tűnő problémák halmazán ül a két ember a kapcsolatban. A harmadik fél ilyenkor egyfajta kijáratot jelent a problémák elől, nem pedig azt, hogy végleges elváláson törné a hűtlen fél a fejét. 

A kommunikáció a megoldás

Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen okok állhatnak a szex elutasítása mögött, érdemes konkrét beszélgetést kezdeményezni, amihez az alábbi feltételek a kedvezők: nem az otthoni megszokott környezetben kellene beszélgetni, semmiképp ne a hálószobában, ágyban. Inkább valamilyen otthontól távoli helyen, étteremben, kiránduláson, bárhol máshol. A beszélgetést jó, ha teljesen más irányból indítjuk el, hogy nyitottá váljon a partner a beszélgetésre.

Ehhez a legjobb kérdés az az, hogy ha megkérdezzük nyíltan: melyik három közös szexuális élmény volt számára a legjobb? Ha feszeng a kérdéstől, akkor elmesélhetjük mi is neki, és azt is jó részletezni, hogy mi volt abban izgató. Melyik érzékszervünk vonódott be jobban? A látványt szerettük? A hangokat? A körülményeket? Miért pont az a három volt a legjobb emlék? Ha ezeket meg tudjuk beszélni, akkor máris egy kellemes közeget teremthetünk arra, hogy bizalmasan és őszintén megbeszéljük, mit kellene tennünk együtt ahhoz, hogy ilyen emlékeink újra legyenek együtt.

Sok esetben a hosszú távú kapcsolatoknál az újdonság és a kísérletezések hiányoznak a szexből, gyakori, hogy gyorsan a nap végén igyekeznek letudni a párok, nehogy a gyerek felébredjen. Ezek a körülmények nem megfelelőek ahhoz, hogy éveken át élvezetes és újdonságokkal teli legyen a szexuális élet. Azt is jó megnézni, hogy a hálószoba mennyire intim tér a párok számára, és mennyire van tele kacatokkal, a gyerekek játékaival és egyebekkel. Az sem feltétlenül jó, ha a gyerekek közvetlenül ki-be mászkálhatnak a szülői ágyba, hiszen így nehezen kapcsolhatnak ki a párok annyira, hogy időt szánjanak egymásra. Ha pedig kettesben nehéz megoldani, vagy akár beszélni is a problémáról, érdemes megkeresni egy szakembert.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top