nlc.hu
Család

Ezek a családtámogatások megszűnnek 2022-ben

Ezek a családtámogatások megszűnnek 2022-ben

Számos népszerű családtámogatás csak az év végéig vagy még addig sem érhető el.
Ötfős család sétál a réten

Az elmúlt években több, családokat érintő népszerű kedvezmény és támogatás volt elérhető a babaváró hiteltől a falusi csokig. Ám ezeket a konstrukciókat 2022 végéig vagy közepéig hirdették meg, és egyelőre nem esett szó arról, hogy folytatódnának. Az Index összeszedte, milyen támogatások sorsa kérdéses.

  • Babaváró hitel: 2019. júliusi bevezetés óta tavaly november végéig 1600 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a bankok a fiatal házaspárok számára maximum 10 millió forintos, 20 éves futamidejű kamatmentes babaváró hitelre. A kölcsönt 2022. december 31-ig lehet igényelni.
  • Otthonfelújítási támogatás: Tavaly hirdették meg, és a 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra tömegek repültek rá. A lakásfelújítóknak az év végéig az utolsó számlát is be kell adniuk, ha részesülni szeretnének a támogatásból.
  • Falusi csok: 2019 közepén három évre hirdette meg a kormány, így a támogatott településeken ingatlant vásárló és bővítő, felújító családok már csak 2022. június 30-ig veheti igénybe a támogatást.
  • Zöld Otthon Program: Tavaly vezették be a maximum 2,5 százalékos kamatozású zöldhitelt, amelyet legalább BB energetikai besorolású lakásokra lehet igénybe venni. A Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forintos keretet szánt a programra, amely a becslések szerint akár egy éven belül ki is merülhet. Az első három hónapban a keret mindössze tizede fogyott el, 753 szerződést kötöttek a bankok 22 milliárd forint értékben, de várhatóan emelkedik majd a volumen.
  • Kamatstop: Az egykori devizahitelesek és a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők kamatait a tavaly október végi szinten befagyasztották. A mintegy 470 ezer adóst érintő intézkedés viszont jelen állás szerint csak 2022. június 30-ig szól.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Jessica Rockowitz)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top