nlc.hu
Család

Szóbeli érettségik 2022-ben

Két év után megint lesz szóbeli érettségi, a diákok petíciót indítottak ellene

Közben petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket. 

Két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat – ez derült ki az Oktatási Hivatal küldött Eduline kérdésére küldött válaszából. 2021-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban visszaállhat a korábbi vizsgarend. 

Jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”

– ezt a választ küldte az Eduline kérdésére az Oktatási Hivatal (OH).

A szűkszavú válaszból is kiderült, az oktatási kormányzat egyelőre azzal számol, hogy kétéves kihagyás után újra megtartják majd a szóbeli vizsgákat júniusban. Erre utal az is, hogy az OH néhány napja közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

Az előző két évfolyamnak nem kellett szóbelire készülnie. 2020-ban a döntést a járványhelyzettel indokolta a kormány, hiszen a 12. évfolyamosok pont a felkészülés időszakának kellős közepén kényszerültek átállni online oktatásra, amely eléggé döcögött. A 2020/2021-es tanévben már novembertől digitálisan tanultak a középiskolások, így nem okozott nagy meglepetést, hogy ismét elmaradnak a szóbelik.

szóbeli érettségi vizsgák

Szóbeli érettségi 2017-ben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 2020-as és a 2021-es döntés vegyes reakciókat váltott ki, a diákok egy része örült annak, hogy csak írásbeliznie kell, mások viszont ragaszkodtak volna a szóbelihez, az ugyanis jó javítási lehetőség azoknak, akik az írásbeli vizsgán nem szereztek elég magas pontszámot. Nemrég az ADOM Diákmozgalom is feltette a kérdést a diákoknak: jó ötlet lenne-e, ha idén is eltörölnék a szóbeli érettségiket? A diákszervezet rengeteg – vegyes – reakciót kapott.

Pedig közben petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket. Az aláírásgyűjtést az év elején indította egy végzős osztály, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek. A petíciót jegyző diákok azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top