nlc.hu
Család

Az ukrajnai gyerekek több mint fele elhagyta az otthonát

Az ukrajnai gyerekek több mint fele elhagyta az otthonát

Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyerek kényszerült menekülni, 1,8 millióan az országot is elhagyták.

Az ukrajnai gyermekek több mint fele arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát a február 24-én kezdődött orosz támadások miatt – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

„Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyermek, az ország 7,5 milliósra becsült kiskorú lakosságának több mint fele kényszerült menekülni” – írta közleményében az UNICEF. A határt körülbelül 1,8 millió gyermek lépte át, a szomszédos országokban keresve menedéket a harcok elől. A többiek az országon belül próbáltak biztonságba jutni.

Ukrán rendõr segít egy gyereknek, miközben menekülnek a Kijev közelében lévõ Irpinybõl 2022. március 7-én.

Ukrán rendõr segít egy gyereknek, miközben menekülnek a Kijev közelében lévõ Irpinyből 2022. március 7-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Az ENSZ Gyermekalapját vezető Catherine Russell elmondta:

a második világháború óta alig akadt példa arra, hogy a gyermekek ilyen gyorsan és nagy számban kényszerüljenek menekülésre.

Hozzátette: a háború tartós következményekkel járhat a jövendő nemzedékek számára. „A borzalmas és szűnni nem akaró erőszak a gyermekek biztonságát, jólétét és az alapvető szolgáltatásokhoz történő hozzáférését fenyegeti” – jegyezte meg Russell.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának legfrissebb, szerdán közzétett jelentése szerint

a konfliktus kezdete óta legalább 81 gyermek vesztette életét és 108 sebesült meg.

A főbiztosság attól tart, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek. Ukrajna pár napja közölte azt a becslést, amely szerint március 22-ig 117 gyermek halt meg, 155 pedig megsérült.

A háború a polgári infrastruktúrát is pusztította, és sok helyütt ellehetetlenítette a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz. Mintegy 1,4 millió ember maradt ivóvíz nélkül az országban.

Az UNICEF úgy tudja, hogy több mint 450 ezer, 6 és 23 hónap közötti gyermeknek van szüksége élelmezési támogatásra. Emellett csökkent a beadott gyermekkori védőoltások száma, főként a kanyaró és a járványos gyermekbénulás esetében, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet a túlzsúfolt területeken.

„A gyermekeknek békére és védelemre van szükségük, mégpedig azonnal – hangsúlyozta Russell. – Szükségük van a jogaikra. Az UNICEF továbbra is azonnali tűzszünetet és a gyermekek védelmét követeli. A kórházakat, az iskolákat és a civileknek otthont adó épületeket is magában foglaló kritikus infrastruktúra nem válhat támadások célpontjává” – szögezte le a tisztségviselő.

Az UNICEF és partnerei humanitárius segítséget nyújtanak a gyermekeknek Ukrajnában és a szomszédos országokban. A szervezet kilenc ukrajnai régió 49 kórházába – köztük Kijevbe, Harkivba, Dnyipróba és Lvivbe – szállított orvosi eszközöket, valamint vízzel és higiéniai termékekkel látja el az ostromlott lakosságot.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top