nlc.hu
Család

Ilyen 35 nap a rakéták kereszttüze alatt

35 napig a rakéták kereszttüze alatt élt az ukrán család, Magyarországon leltek menedékre

Andrej és felesége 3 gyerekkel érkezett Magyarországra Harkiv mellől. 35 napig bezárva éltek a házukban, 35 napig menekültek.

„Reggel felkeltem, először az tűnt fel, hogy nincs internet, nem lehet hívást indítani, süket a telefon. Aztán meghallottuk a rakétákat. Megijedtünk, nem mertünk kimenni, nem tudtuk, mi történik” – meséli Andrej

A férfi nyelvtanárként dolgozott egy középiskolában, feleségével három gyereket nevelnek, két kisiskolás fiút és egy értelmi fogyatékkal élő kislányt. Amikor elkezdődtek a bombázások, teljesen el lettek vágva a külvilágtól. A Harkiv melletti kis faluban, a kibertámadás után leállt a teljes hírközlési rendszer. Ültek a házban és hallgatták a fejük fölött zúgó rakétákat. Csak a harmadik nap merészkedtek ki és mentek át a szomszédhoz, hogy összerakják, mi történhetett.

„A falu mellett van egy domb, onnan látni Harkivot. Felmentünk oda és láttuk a bombázást. A rakéták nagyon hangosak, ahogy húznak el a fejed fölött” – emlékszik vissza a férfi.

Szétlőtt lakóház

Szétlőtt lakóház Harkivban, 2022. májusában (Képünk illusztráció – Fotó: Sofia Bobok/Anadolu Agency via Getty Images)

Teltek a napok, a család ennivalója fogytán volt, Andrej elindult a faluba, hogy élelmiszert szerezzen. A boltot addigra már részben kiürítették a leleményesebbek, félig üresen kongott, új szállítmány nem érkezett. Mindent megvett, amit talált, a következő egy hónapban abból élt az ötfős család. 

„Az első héten megérkeztek az orosz katonák, felállították a bázisukat a falu szélén. Végigmentek a házakon, elkérték a papírokat. Megkérdezték, hogy katona vagy civil vagyok. A férfiaknak le kellett vetkőzniük, megvizsgálták, vannak-e rajtunk tetoválások, ultra, sas, náci szimbólumokat kerestek”.

Volt egy srác, akit elvittek a faluból, visszajött megtörten, nem tudjuk, mit csináltak vele, nem beszélt róla 

Egy idő után vészesen fogyott az élelmiszer. Nem volt már villany, fűtés, gáz sem. Andrejék a kertben, a márciusi fagyban közösen főztek a szomszéddal egy grillsütőn, összerakták a maradékokat, kinek mije volt. Ha nem rakéták húztak volna el a fejük fölött naponta többször, olyan lett volna, mint egy téli kerti parti.

Aztán eljött a nap, amikor már nem volt mit adni a gyerekeknek, minden élelmiszer elfogyott. Kimentek a katonai bázisra és megkérdezték az oroszokat, mit tegyenek. Ekkor már 35 napja a házukba voltak zárva. A katonák engedélyt adtak a családnak, hogy elhagyhassák a falut Oroszország felé. Moszkván, Litvánián és Lengyelországon keresztül menekültek Magyarországra, 35 napig voltak úton.

Ukrán tankok

Ukrán tankok Harkivban, 2022. februárban (Fotó: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images)

Egy kétszintes kertes házat hagytak hátra. Utolsó információjuk, hogy valaki látta, a ház bejárati ajtaja tárva-nyitva, kifosztották. Andrej és felesége sokáig tanakodott, mi legyen, tovább menjenek-e és hova. Nemrég végleges döntést hoztak: maradnak Magyarországon. A gyerekek még az ukrán iskolarendszert követik online, de már tanulnak magyarul az SOS Gyermekfalvak programja keretében, egyre jobban boldogulnak az alapszavakkal. Andrej online angolórákat tart, felesége a négyéves sérült kislány miatt egyelőre nem tud dolgozni. A család házat keres magának, szeretnének lassan kiköltözni, saját lábra állni. Andrej és az SOS helyi munkatársai együtt bújják a hirdetéseket, nézik a házakat, mi lehet megfelelő árban és méretben a családnak. Úgy érzik, megkaptak minden segítséget, innen már boldogulnak egyedül is.

Most nyáron volt a 12. házassági évfordulójuk, közösen ünnepelte a család. Elutaztak Budapestre megnézni a fővárost, a nevezetességeket, a Budai Várat, a Citadellát, a Parlamentet, elvitték a gyerekeket cirkuszba, állatkertbe.

„Szerencsénk van, kirándulunk, várost nézünk, egészen jól élünk, ha nem gondolok bele, hogy a háború elől menekülünk” – mondja Andrej.

 

Nyitókép: Illusztráció – civilek a metróban, az orosz bombázás alatt, Harkivban (Fotó: Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top