nlc.hu
Család

Ez a hároméves ukrán kislány már biztonságban van az Egyesült Királyságban.n

Ez a hároméves ukrán kislány már biztonságban van az Egyesült Királyságban

Nagyon boldog lett az Ukrajnából menekült kislány, miután meglátta új szobáját az Egyesült Királyságban.

Azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én megkezdte a „különleges katonai műveletét”, vagyis lerohanta Ukrajnát, a jelentések szerint több mint 11 millió civil menekült el a háború sújtotta országból.

Az utóbbi két hónap alatt több európai ország is nagy számú ukrán menekültet fogadott be. Boris Johnson brit miniszterelnök is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság akár 200 000 menekült előtt  megnyitja kapuit.

Menekültek Mariupol városában

Mariupoli menekültek március végén (Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

A befogadott menekültek között van a hároméves Maria Hroshkova is, aki a nyugat-yorkshire-i Calderdale-ben található Southowram faluba érkezett, egy játékokkal teli, kizárólag a számára kialakított szobába. Maria az édesanyjával, Ohlával és nagymamájával, Larissával utazott több száz kilométert Lengyelországból, és hetekig küzdöttek azért, hogy megkapják az Egyesült Királyságba szóló vízumukat.

A triót Anne-Marie és férje, Simon Miles fogadta be, akik még azelőtt felajánlották, hogy vendéglátók lesznek, hogy bármilyen program elindult volna az országukban. Maria-t egy helyi csatorna filmre is vette, amint örömmel és hitetlenkedve forog az új színes rajzfilmfigurás ágyneműje és a rengeteg játéka láttán.

Anne-Marie, aki korábban hosszú évekig katonafeleség volt, átérzi a biztonságos otthon nélkül maradt ukránok helyzetét, ezért is döntöttek  úgy a férjével, hogy befogadnak egy családot. A döntésüket az is segítette, hogy van egy négy hálószobás házuk, ahonnan már a fiuk is elköltözött már, így bőven jut hely az ideiglenes lakóknak.

Anne-Marie megjegyezte, hogy megkönnyebbülést jelentett számára, amikor a család végre megérkezett hozzájuk, és arra bátorít másokat is, hogy, amennyiben van helyük, tegyenek ugyanígy: fogadjanak be háború elől menekülőket.

A menekült gyerekek megsegítése mindennél fontosabb, hiszen számos trauma érheti őket a háború sújtotta hazájukban, a menekülés alatt, és még a befogadó országban is.

Képeket a menekült kislányról és a befogadóiról itt találsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top