nlc.hu
Család

Csok bütnetőkamat, ha nem születik időben a gyerek

Több mint 27 millió forint csok-büntetést kell fizetni, ha nem jön időben a baba

Ha három gyerek helyett csak kettő születik meg a csok 10 éves időszaka alatt, sokkoló mértékű a büntetőkamat: 7,4 millió forint felvétele után több mint 27 milliót kell visszafizetni az államnak.
Két farmerdzsekis szülő közrefogja a két gyerekét

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok) nem csak már megszületett gyerek után lehet igényelni, vállalt gyerekre is kérhető a vissza nem térítendő támogatás. Ám ha nem jön annyi baba, amennyit a pár vállalt, a kapott támogatást büntetőkamattal növelten kell visszafizetni.

Ezek a szabályok eddig is ismertek voltak, de a Bankmonitor kiszámolta, mennyit kell büntetésként visszafizetni most, miután a jegybank jelentősen megemelte az alapkamatot. A szabály ugyanis az, hogy az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell rendezni az állam felé. A jelenlegi 5,4 százalékos alapkamat mellett ez 27 százalékos büntetést jelent.

A példában azzal számoltak, hogy egy pár 10 milliós csok-ot vett fel, vagyis 10 éven belül három gyereknek kell megszületnie, ám a 10 éves időszak alatt csak két gyerek születik.

Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vették fel, ám a maradék 7,4 millió forintot – mely a harmadik baba után járna – vissza kell fizetni büntetőkamattal növelten. Ez azt jelenti, hogy a 10 év leteltét követően egy összegben kellene az állam felé rendezni 27,3 millió forintot.

A Bankmonitor sokkolónak nevezi a büntetést, ami egyáltalán nem túlzás, ha megnézzük, egy 7,4 millió forintos piaci lakáshitel esetében mennyit kell 10 év után visszafizetni. A legolcsóbb kölcsönnél 10,1 millió forintot kell rendezni, de még a legdrágább hitelnél is csupán 11,3 millió forintra rúg a teljes visszafizetendő összeg.

A jogszabály szerint egyébként a legdrágább lakáshitel THM-je legfeljebb 24 százalékponttal haladhatja meg az alapkamat mértékét. Ez most 29,4 százalék lenne, ami 7,4 millió forint esetén 23 millió forint, vagyis milliókkal kevesebb a Családi Otthonteremtési Kedvezményre fizetendő büntetésnél.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/John-Mark Smith)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top