nlc.hu
Család

Unalmas párkapcsolat új kapcsolat

“Nincs veszekedés, 10 éve vagyunk együtt, váltanék”

Ha a házasság kezd unalmassá válni, annak vannak kezdeti jelei. A kapcsolat végét azonban egyértelműen jelezheti, ha már egyik fél sem szeretne erőfeszítéseket tenni a közös, jobb életért, ráadásul a szobatárs-érzés is jó ideje jelen van. Sereg Tímea pártanácsadó és szexológus tanácsadó válaszol egy újabb olvasói levélre.

„Elmúltam 40 éves, a feleségemmel az Egyesült Államokban élünk együtt, tíz éve vagyunk házasok. Gyerekünk nem született. Miért is írok? Nem is tudom, arra lennék kíváncsi, hogy sokan megteszik-e azt a lépést, hogy elválnak, ha túlságosan unalmassá vált a kapcsolat. Nálam ugyanis ez a helyzet, nincs köztünk veszekedés, én hordom azt a bizonyos nadrágot, viszont nincs semmi újdonság vagy izgalom a házasságban. Ezért is akarnék váltani”

– az olvasói levelet István (ál)nevű olvasónk küldte, és külön öröm, hogyha férfiak is megosztják az éppen aktuális párkapcsolati-házassági gondjaikat. Sokan tapasztalják az életükben azt, hogy a kapcsolatuk ellaposodik, unalmassá válik, a téma nagyon is aktuális, így a válaszlevélben kitérek arra is, mi minden vezethet odáig, hogy 10 év után valaki megunja a partnerét. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Az unalom elűzhető a párkapcsolatokból, házasságokból, de tenni kell érte

Akkor kezd el unalmassá válni egy romantikus párkapcsolat, ha már egyik fél sem szeretne erőfeszítéseket tenni, ahogy egyébként a kapcsolat kezdeti szakaszában megtették mindketten. A kölcsönös szerelmi párkapcsolatok úgy kezdődnek, hogy randizásokkal, sok-sok szerelmeskedéssel és akár reggelig tartó beszélgetésekkel kerülnek egymáshoz közel a partnerek. Idővel elérkeznek abba a szakaszba, amikor bemutatják egymást a barátoknak, szülőknek, és jó esetben sok-sok közös programra járnak, nyaralásokkal, hosszú hétvégékkel telnek az együtt töltött első évek. Aztán beüt a rutin, már nem fontos, hogy a másik megkedveljen, hogy a legjobb, legszebb oldalunkat mutassuk meg. 

Ha esetleg az egyik fél próbálkozna is valamivel feldobni a kapcsolatot, falakba ütközik. Idővel már a próbálkozások is elmaradnak, se randik, se a szex, sem a közös programok nem adnak plusz élményt – ha egyáltalán vannak. A szex már nem annyira izgalmas, a gyakoriság csökken, megfigyelhető, hogy szinte mindig ugyanaz a forgatókönyv: ugyanazok a pózok jönnek egymás után. A veszekedések gyakoriak lehetnek ilyenkor, hiszen a két fél ezen keresztül igyekszik egymáshoz érzelmileg közel kerülni. Ha vannak veszekedések, az ilyenkor jót jelent, azonban ha a két ember olyan természetű, hogy egyébként sem veszekedős típusúak, akkor a veszekedés náluk ebben a szakaszban nem fog megjelenni intő jelként. 

párkapcsolat

Forrás: Getty Images

Vannak jelei annak, hogy a párkapcsolat vagy házasság kezd unalmassá válni, és ideje lenne valamilyen formában ezen változtatni. Minél hamarabb reagálunk a jelekre, annál inkább meghosszabbítható az együttlét – azaz nem az lesz a kiút keresése, hogy új partner után vágyakozunk. Ezek a jelek a következők:

  • haragot érzünk a partner irányába, jó ideje, egyre több a vita, az elhallgatott sérelem
  • a szex ritkább, kevésbé minőségi, rutinszerű
  • a közös randik is inkább csendben vagy telefonnyomkodással telnek
  • mulandó vonzalmakat kezdesz érezni mások iránt, már napközben alig vagy egyáltalán nem gondolsz a partneredre
  • az érzelmek a kapcsolatban inkább a boldogtalanság irányába tolódnak, túl sok a nehéz érzés
  • az egymás közti kommunikáció megszűnik vagy negatívvá válik, jellemzőek a felszínes beszélgetések, a hírmondás (ki mikor hova ment, mit látott)
  • fantáziálgatsz arról, hogy mit tennél éppen, ha egyedül lennél
  • a közös jövő nem igazán kerül szóba, akár már a nyaralás sem
  • inkább egyedül jársz szórakozni
  • megjelenik a szobatárs-érzés

A felsoroltak természetesen idővel alakulnak így, és a megoldatlan konfliktusoktól kezdve a személyes sérelmeken át elég sok nehéz érzelem alakítja ki. Ha már tartósan jelen van a párkapcsolatban a szobatárs-érzés, akkor ideje elgondolkodni a jövőn: hol, milyen formában és kivel képzeljük el az életünket egy év múlva ilyenkor? A tudatosság és a szembenézés  megkönnyítheti a döntést, és ha erre az a válasz, hogy már nincs semmi energiánk további erőfeszítéseket tenni a közös életért, ideje szembenézni a valósággal. 

Az újrakezdés egy új partnerrel csak az elején, az első, szerelmes időszakban adhatja meg azt az érzést, hogy végre minden jól alakult. Az új házasságban és párkapcsolatban is kialakulhatnak ugyanazok a problémák, pláne, ha az előző kapcsolatban sok-sok sérelem került a mélybe, ezek munkálkodhatnak akár egy új kapcsolatban is. Előbb vagy utóbb ezeket fontos lesz megoldani, hogy valóban harmonikus és izgalmas legyen valakivel a szerelmi kapcsolat. A több, tervezett randizás, a szexuális életben izgalmasabb, kalandosabb kihívások keresése, a több, minőségi beszélgetés segíthet elűzni az unalmat.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top