nlc.hu
Család

Rezsicsökkentés: ekkora fogyasztás fölött piaci az ár

Rezsicsökkentés: ekkora átlagfogyasztás fölött kell piaci árat fizetni

Kiderült, mennyi az átlagos magyarországi lakossági gáz- és áramfogyasztás, amely fölött már nem érvényes a rezsicsökkentés, piaci árat kell fizetni.
radiátor

Mint arról beszámoltunk, a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy hét pontból álló ergiaveszély-helyzetet vezet be a kormány. Ennek egyik eleme, hogy a rezsicsökkentett áram- és gázárat augusztustól csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Ez azt jelenti, hogy aki az átlagnál többet fogyaszt, annak az átlag fölött mennyiség után piaci árat kell fizetnie.

A kormányinfón az is elhangzott, hogy mennyi az átlagfogyasztás:

  • áram esetében 210 kilowattóra/hó, azaz 2523 kilowattóra/év;
  • gáznál 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter/év.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy átlagos fogyasztás esetén jelenleg az áramért 7750 forintot kell havonta fizetni, rezsicsökkentés nélkül viszont 50 833 forint lenne a villanyszámla. A gáznál a 15 800 forintos rezsicsökkentett díj helyett 131 441 forintot kellene fizetni.

Ezeket az adatokat alapul véve kicsit számolgattunk, hiszen – kicsit leegyszerűsítve a számlázás menetét – a piaci ár ezek szerint áramnál 242 forint kilowattóránként, gáznál pedig 913 forint köbméterenként. Lássunk pár példát:

  • Aki havonta mondjuk 300 kilowattóra áramot fogyaszt, akkor az átlag fölötti 90 kilowattóráért 21 780 forintot fizet majd augusztustól.
  • Havi 200 köbméteres gázfogyasztás esetén az 56 köbméternyi, átlag fölötti mennyiség díja 51 128 forint lesz.

Mindkét esetben jól látható, hogy az átlag nem túl jelentős átlépése miatt többszörösére emelkedik a havi számla összege. 

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a nagycsaládosoknak a földgáznál most is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ez a továbbiakban is megmarad.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a magyar háztartások háromnegyedét nem érintik a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változások, mert az átlag alatt fogyasztanak.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top