nlc.hu
Család

Energia-veszélyhelyzet: átlagfogyasztás fölött vége a rezsicsökkentésnek

Kormányinfó: átlagfogyasztás fölött vége a rezsicsökkentésnek

Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, ebben az is szerepel, hogy aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie.

Energia-veszélyhelyzetet vezet be a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerda délutáni kormányinfón.

Az energia-veszélyhelyzet augusztustól lép életbe és hét pontból áll:

  1. A hazai gázkitermelést 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növelik.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Jelenleg a hazai gáztárolók 44 százalékig töltöttek, ez a mennyiség az ország gázellátását negyed évig lenne képes biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. Fokozzák év végéig a hazai lignitkitermelést, azaz a szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy. A rezsicsökkentett árat csak a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. Aki többet fogyaszt, a többletet már piaci áron fizeti. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lesz-e elegendő gáz a télen Magyarországon, azt válaszolta: azon vannak, hogy ne legyen probléma, de ehhez az kell, hogy az országba érkező gázszállítások továbbra is biztosítottak legyenek. Hozzátette, ebben a helyzetben nem lehet megengedni semmilyen pazarlást.

(Kiemelt kép: képernyőkép, Facebook/Magyarország kormánya)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top