nlc.hu
Család

15 %-al kell mérsékelni a gázfogyasztást az EU-ban

EU: a következő 8 hónapban 15 százalékkal kell mérsékelni a gázfogyasztást

Az EU-ban az orosz gázszállítás teljes leállását valószínűsítik. Egy ilyen helyzetre az unió szerint az egyetlen megoldást a gázfogyasztás jelentős mérséklése jelentheti az augusztus és március közti időintervallumban.

A gázfogyasztás 15 százalékos mérséklését javasolja a tagállamoknak az Európai Unió. Európa most lázasan dolgozik azon, hogy a tél beköszönte előtt teljesen feltöltse tározóit, de ha Moszkva a szankciókra hivatkozva teljesen leállítja a gázszállítást, csak jelentős spórolással lehet majd elegendő a felhalmozott gáz – írja a Telex.

Gázcsapok

Mi lesz, ha elzáródnak a gázcsapok? (Fotó: Pixabay)

Oroszországból már több uniós ország most is csak csökkentett mennyiségű gázt kap. A fogyasztást mérséklő rendeletről fontos tudni, hogy védi a magánfogyasztókat, őket csak a legvégső esetben érintené, de a javaslatot még a tagállamoknak is el kell fogadniuk. A javaslat olyan kitételt is tartalmaz, hogy a csökkentést kötelezővé tegye az egyes országokban, amennyiben az EU gázellátása olyan mértékben romlik, hogy vészhelyzet következik be, és némely ország gázellátási veszélyhelyzetet hirdet. A tervezetről nem fognak sokat vitatkozni, mert tíz napon belül már életbe is lépne. Putyin nemrég arra utalt, hogy az Északi Áramlat 1-et ugyan újraindítja, de az áteresztőképessége jelentősen csökkenhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top