nlc.hu
Család

Elolvasta a fia naplóját, később feladta a rendőrségen

Feladta a saját fiát a rendőrségen, miután iskolai lövöldözéses terveket talált a naplójában

Nehéz döntést hozott meg az az anya, aki feladta a saját fiát a rendőrségen, mert attól tartott, hogy a fiú támadást indíthat egy iskola ellen.

Csaknem két hónappal azután, hogy 21 ember életét vesztette a texasi Uvalde iskolai lövöldözésben, Nicole Schubert arról mesélt a nyilvánosságnak, hogyan adta fel a saját fiát a rendőrségnek, miután takarítás közben megtalálta a 17 éves srác naplóját, még 2019-ben.

A jegyzetfüzetben egy gyilkos ámokfutást részletező tervet fedezett fel, ebben azt is leírta, hogy megöli a saját anyját, mielőtt támadást indítana a Washington állambeli középiskolájában.

Schubert a Good Morning Americának elmondta, hogy lesújtó érzés volt megtudni, mit gondol róla a fia: „Ő az én gyermekem, én szültem őt. Nagyon fáj, még mindig fáj”.

Pisztolyt tartó kisgyerek

A kép csak illusztráció.
Fotó: Pexels

Miután szembesítették a jegyzetfüzettel, a tinédzser azt állította, hogy a jegyzete csak egy fiktív történet. Schubert néhány órával a felfedezés után mégis hívta a rendőrséget, annak ellenére, hogy az első ösztöne az volt, hogy meg kell védeni a gyermekét. „Ha van lehetőség arra, hogy akár egyetlen embert, egyetlen gyermeket megmentsünk, azt hiszem, megéri” – mondta.

Schubert azt is elmondta, hogy sok gyermekes barátja van a fia középiskolájában, és tudta, hogy a helyzet nemcsak róla és a fiáról szól, hanem több száz emberről.

A notesz felfedezésére azután került sor, hogy korábban egy szerinte házilag készített csőbombát talált a tinédzser szobájában.

A letartóztatás után a diák bűnösnek vallotta magát a robbantással, vagyoni károkozással való fenyegetés bűntettében, valamint a zaklatás vétségében. Büntetésként egy rehabilitációs programban kellett részt vennie és közmunkát végeznie, valamint mentális vizsgálaton is átesett.

Nehéz, de jó döntés volt

Az Egyesült Államokban a közelmúltban történt tömeges lövöldözések után Schubert úgy döntött, hogy megosztja történetét, hogy felhívást intézzen azokhoz a szülőkhöz, akik hasonló helyzetbe kerülhetnek. Szerinte a szülők felelőssége, hogy mit csinálnak a gyerekek, ezért fontos, hogy felfigyeljenek a jelekre.  „A gyerekek általában a tetteikkel jelzik, ha valami nem stimmel”– mondta az édesanya. Schubert nem bánja, hogy feladta a fiát, mert úgy véli, hogy “életeket mentett” a tettével, és meggyőződése, hogy a szülőket egy bizonyos pontig felelősségre kell vonni az ilyen helyzetekben.

Amerikában évek óta hatalmas problémát okoz a szabad fegyvertartás, és éles társadalmi viták zajlanak a témában. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy a texasi mészárlás volt csak idén a 27. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, amely sérüléssel és halállal végződött, de 2018. óta 119 ilyen esetet regisztráltak. Az adatok évről évre rosszabbak, de a fegyvertartás szabályozását még mindig nem lehet lenyomni a republikánusok torkán.

(Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top