nlc.hu
Aktuális

Iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban

„Hány gyereknek kell még meghalnia?” – a 3 legmegrázóbb iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban

A mostani, texasi mészárlás volt csak idén a 27. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, amely sérüléssel és halállal végződött, de 2018. óta 119 ilyen esetet regisztráltak. Az adatok évről évre rosszabbak, de a fegyvertartás szabályozását még mindig nem lehet lenyomni a republikánusok torkán.

Legalább 19 gyereket és két felnőttet ölt meg egy tinédzser fegyveres, miután berontott egy texasi általános iskolába, Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt. A Guardian azt írja, az Egyesült Államokban ez a legmegrázóbb fegyveres tömeggyilkosság a több mint egy évtizeddel ezelőtt történt Sandy Hook-i iskolai lövöldözés óta. Az Education Week szerint 

a mostani mészárlás volt az idei 27. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, amely sérüléssel és halállal végződött.

A vérontás akkor kezdődött, amikor a 18 éves gyanúsított, akit Salvador Ramosként azonosítottak, lelőtte saját nagymamáját, aki válságos állapotban van. A rendőrség elmondása szerint a férfi elmenekült a helyszínről, és karambolozott autójával az Uvalde-i Robb általános iskola közelében. A fegyveresnek sikerült berohannia az iskola épületébe, ott tüzet nyitott, és vérengzésbe kezdett, aminek a rendőrök vetettek véget, miután lelőtték a férfit, aki a közösségi médiában már utalgatott egy közelgő támadásra. Roland Gutierrez, Texas állam szenátora szerint a gyanúsított két katonai stílusú puskával indult az iskolába, amelyeket születésnapján vásárolt.

Uvalde texas iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Egy család gyászol a május 24-ei iskolai lövöldözés után, a texasi Uvalde városában (Fotó: Brandon Bell/Getty Images)

Órákkal később a Fehér Házból felszólaló Joe Biden amerikai elnök arra buzdította az amerikaiakat, hogy lépjenek fel a politikailag erős amerikai fegyverlobbival szemben, akik szerinte a szigorúbb lőfegyverbiztonsági törvények elfogadásának megakadályozásáért hibásak.„Nemzetként fel kell tennünk a kérdést: Az isten szerelmére, mikor fogunk kiállni a fegyverlobbival szemben?” – nyilatkozott Biden az állami televízióban, és azt javasolta, hogy állítsák vissza a támadó jellegű fegyverek tilalmát, és hozzanak más, „józan ész diktálta fegyvertörvényeket”.

Miközben ugyanis a közösségi oldalakat részvétnyilvánítások és gyásznyilatkozatok lepik el, mosolygós gyerekekről posztolnak képeket a szüleik információért könyörögve, vagy épp sorban állnak, hogy DNS-mintát adjanak a halott gyermekeik azonosításához, az egész világot megrázó mészárlás egy olyan államban történt, ahol a törvényhozók tavaly új fegyverpárti törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi az állam legtöbb lakosának, hogy nyíltan hordjon fegyvert anélkül, hogy engedélyt vagy képzést kellett volna szereznie. Greg Abbott, Texas állam kormányzója a döntést akkor úgy ünnepelte, mint „Texas történetének legerősebb második módosító jogszabályát”. A texasi törvényhozók egyébként többször is küzdöttek azért, hogy az állam a legkevésbé korlátozó fegyvertartási politikát alkalmazza az országban. Most, az Uvalde-i mészárlás után csak annyit mondott a fegyverpárti kormányzó: „Soha többé”.

2012-ben Barack Obama volt elnöknek  az Egyesült Államok történetének addigi legbrutálisabb Sandy Hook-i iskolai mészárlása után nem sikerült meggyőznie az akkori republikánusok által irányított szenátust, hogy vezessenek be alapvető fegyvertartási törvényeket. A fegyvertartás jogát több mint kétszáz éve védi az alkotmány, az ügy a republikánusok identitásának egyik sarokköve. Bár Joe Biden elnöksége óta a demokraták többségbe kerülésével ismét előtérbe került a fegyverügy, szabályozására azonban egyelőre kevés az esély, mivel tíz republikánus szenátort kellene meggyőzni a szavazáshoz.

Nicole Hockley, akinek fia 10 évvel ezelőtt halt meg a Sandy Hook-i iskolai mészárlásban, a mostani tragédia kapcsán azt mondta, hogy ismeri az áldozatok szüleinek „kimondhatatlan” fájdalmát, és felszólította a politikusokat, hogy lépjenek fel a fegyvertartással kapcsolatban. „Hány gyereknek kell meghalnia ahhoz, hogy a politikusok a választóikkal és a gyerekek életével is legalább annyit törődjenek, mint a politikai karrierjükkel? Ezek a lövöldözések mindenhol jelen vannak” – nyilatkozta az USA Todaynek.

Sandy Hook texas iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Ian és Nicole Hockley, a Sandy Hook mészárlásban meggyilkolt Dylan Hockley szülei (Fotó: John Moore/Getty Images)

A férfinak igaza van:

az Education Week 2018 óta követi nyomon az iskolai lövöldözéseket, adatbázisa szerint azóta 119 ilyen eset történt. Csak idén már 27 iskolai lövöldözés volt, amely sérüléssel vagy halállal végződött, 2021-ben 34 ilyen incidensről számoltak be az oktatási intézményekben (a legmagasabb érték azóta, hogy a szervezet elindította adatbázisát), 2020-ban 10 lövöldözést, 2019-ben és 2018-ban is 24 lövöldözést rögzítettek.

Minden idők legbrutálisabb iskolai mészárlásai az Egyesült Államokban azonban ezek voltak:

Sandy Hook

2012-ben a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözés következtében 26 ember halt meg és 2 ember megsebesült. Miután meggyilkolta saját anyját otthonukban, Adam Lanza halálosan megsebesített 20 gyereket és 6 felnőttet a Sandy Hook Általános Iskolában, mielőtt magával is végzett volna. Ez volt az egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államok történetében. A férfi egy puskát, egy katonai M16-os gépkarabély polgári félautomata változatát, számos más lőfegyvert és több száz lőszert vásárolt szörnyű terve megvalósításához, majd az iskolába hajtott. Lanza az iskola zárt biztonsági ajtaja melletti ablakon keresztül kezdett lövöldözni, és szinte azonnal lelőtte Sandy Hook igazgatóját és iskolapszichológusát. Mivel a lövöldözést a hangosbeszélőn keresztül az egyes osztálytermekbe közvetítették, a lezárási protokolloknak megfelelően a tanárok haladéktalanul lépéseket tettek diákjaik védelmére, a szekrényekbe, a fürdőszobákba rejtették a gyerekeket, az ajtókat pedig bútorokkal vagy saját testükkel torlaszolták el.

iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Hétezer pár gyerekcipő az Egyesült Államok Capitoliumának keleti oldalán, a 2012-es Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözés óta fegyveres erőszakkal megölt gyerekek emlékére (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Lanza Lauren Rousseau tanárnő osztálytermébe rontott, és megölte őt és 14 diákját. Ezután egy második osztályterembe ment, ahol Victoria Soto első osztályos tanárnő rejtette el diákjait egy szekrényben. A nő megpróbálta félrevezetni Lanzát, amikor azt mondta neki, hogy az osztálya az iskola aulájában van, az épület másik oldalán, de Lanza erre megölte Sotót, valamint hat diákot, akik a lövéseket halva megpróbáltak elmenekülni rejtekhelyükről. A lövöldözésben meghalt egy speciális oktatási segéd és egy viselkedésterapeuta is; ketten pedig megsérültek. Lanza 154 lövést adott le kevesebb, mint öt perc alatt, ami összesen 26 emberéletet követelt.

A Connecticuti államügyész hivatala által kiadott 2013. novemberi jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Lanza egyedül cselekedett, és megtervezte a mészárlást, de az indítékait homály fedi. Később kiderült, a férfi imádta a sorozatgyilkos ámokfutók történeteit. Lanzát Asperger-szindrómával diagnosztizálták korábban, de a vele kapcsolatba kerülő pszichiáterek szerint nem utalt semmi arra, hogy erőszakos cselekedetre szánná el magát.

Columbine

1999 áprilisában a Colorado állambeli Columbine középiskolában két tizenkettedik osztályos diák, Eric Harris és Dylan Klebold 12 diákot és egy tanárt gyilkolt meg, és további 21 embert sebesítettek meg, majd mindketten öngyilkosok lettek. A lövöldözések mellett Harris és Klebold több házi készítésű bombát is elhelyezett az iskolában, bár nem sikerült felrobbanniuk. Abban az időben ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb középiskolai lövöldözése, amely több tucat másológyilkosságot inspirált, köztük sok halálos áldozatot követelő lövöldözést is világszerte. A „Columbine” szó az iskolai lövöldözések szállóigévé vált.

texas iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Diákok menekülnek a coloradói Columbine középiskolából, miután két fegyveres betört az intézménybe és megölt 15 embert (Fotó: Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Bár a lövöldözést a diákok terrortámadásnak tervezték, amely „a legtöbb halálesetet okozza az Egyesült Államok történetében”, az indítékot soha nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani. Az eseményt követő napokban a médiában számos spekuláció jelent meg, ezek között szerepelt a zaklatás miatti bosszú, a gót kultúra, a videojátékok és Marilyn Manson. Néhány diák azt terjesztette, a gyilkosokat társaik azért zaklatták, mert homoszexuálisak voltak, ám később kiderült, Harris és Klebold gyakrabban voltak a zaklatás elkövetői, mint áldozatai. Az FBI arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosok mentális betegségtől szenvedtek, Harris klinikai pszichopata, Klebold pedig depressziós volt. Utóbbi naplójának visszatérő témája az öngyilkosság vágya és a nőkkel szembeni sikertelensége miatti kétségbeesés, amelyet „végtelen szomorúságként” emlegetett.

Stoneman Douglas

2018-ban a 19 éves Nikolas Cruz tüzet nyitott a Floridai állambeli Parkland Stoneman Douglas Gimnáziumjának diákjaira és alkalmazottaira, meggyilkolva 17 embert és megsebesítve 17 másikat. Cruz, az iskola egykori diákja gyalogosan elmenekült a helyszínről, és más diákok közé keveredett, de körülbelül egy órával később letartóztatták.

Cruz örökbe fogadott fiú volt, a lövöldözés előtt nevelőszülei elhunytak. A középiskola óta viselkedési problémákkal küzdött, hat alkalommal került más iskolába, mert többször is megfenyegette diáktársait. A floridai gyermek- és családügyi szolgálat 2016 szeptemberében nyomozást indított ellene Snapchat-bejegyzések miatt, amelyekben mindkét karját megvágta, és azt mondta, hogy fegyvert szeretne vásárolni. Bár a hivatal nyomozói megállapították, hogy Cruznak depressziója, autizmusa és figyelemhiányos hiperaktivitási zavara (ADHD) van, értékelésükben arra a következtetésre jutottak, hogy „alacsony kockázata van annak, hogy önmagában vagy másokban kárt okozzon”. A lövöldözést megelőző évben nem részesült kezelésben, és 2017-ben legálisan vásárolta meg a fegyvereket annak ellenére, hogy megyei seriff „nagyon-nagyon nyugtalanítónak” minősítette Cruz online profiljait és fiókjait, amelyek tele voltak fegyverek képeivel és szélsőséges, idegengyűlölő, náci tartalmakkal. 2008 és 2017 között legalább 45 hívást kezdeményeztek a seriffhez Cruz ügyében.

texas iskolai mészárlás lövöldözés usa fegyvertartás

Nikolas Cruz és ügyvédje a floridai bíróságon 2018. április 27-én (Fotó: Taimy Alvarez-Pool/Getty Images)

Nem érdekük a szabályozás

Az Országos Fegyverszövetség, a National Rifle Association (NRA) a legerősebb szervezet, amely a fegyvertulajdonosok jogaiért lobbizik az Egyesült Államokban. 1871-ben alapította két amerikai polgárháborús veterán szabadidős csoportként, amelynek célja eredetileg a puskalövés tudományos alapon történő népszerűsítése és ösztönzése volt. A szervezet csak később, az 1930-as években kezdte közvetlenül befolyásolni a politikai életet. A becslések szerint 3-5 millió taggal rendelkező NRA jelenleg az Egyesült Államok legerősebb speciális érdekű lobbicsoportjai közé tartozik, és jelentős költségvetéssel rendelkezik ahhoz, hogy a Kongresszus tagjainak fegyverekkel kapcsolatos politikáját befolyásolja. 2020-ban az NRA évente körülbelül 250 millió dollárt költött, sokkal többet, mint az ország összes fegyvertartási jogvédő csoportja együttvéve. Ami a lobbitevékenységet illeti, az NRA hivatalosan évente körülbelül 3 millió dollárt költ a fegyverekkel kapcsolatos politika befolyásolására – 2014-ben a lobbizásra költött összeg 3,3 millió dollár volt. Ez azonban csak a törvényhozóknak nyújtott hozzájárulások nyilvántartott összege, és jelentős összegeket költenek el máshol a független, nehezen nyomon követhető hozzájárulásokon keresztül. Az ügyészek New Yorkban és Washingtonban jelenleg is jogi harcot folytatnak a szervezet feloszlatásáért, azon vádak miatt, hogy az NRA felsővezetése visszaélt egy jótékonysági alappal, a pénzt személyes kiadásokra irányította át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top