nlc.hu
Család

Hőség, zivatarok és viharos széllökések lesznek ma

Rekkenő hőség lesz ma, de zivatarokkal és viharos széllökésekkel is számolni kell

Nem túl jók a kilátások: A frontérzékenyek fejfájásra, a pollenallergiások tüneteik fokozódására számíthatnak.

Páratlanul meleg lesz a hét utolsó munkanapja, ám a délutánt záporok frissíthetik fel. Az előrejelzés szerint nem lesz egyszerű napunk – figyelmeztetett a Blikk.

izzadó női torzó

Fotó: Pixabay

Az ország nyugati fele, kétharmada fölé egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik, és előbb a nyugati, majd délután, estefelé a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében.

A Tiszántúlon ugyanakkor alapvetően napos, fátyolfelhős idő valószínű, kicsi a csapadék kialakulási esélye. A délkeleti szelet már nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét közepén azt jelezte előre, hogy a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, a csúcshőmérséklet azonban ma is jobbára 34-40 fok között valószínű, bár a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Késő este nyugaton 20, keleten 30 fok körül alakul a hőmérséklet.

Nem csak a hőség miatt érezhetjük rosszul magunkat

Orvosmeteorológiai szempontból a lap arra hívja fel a figyelmet, hogy hidegfront érkezik, emiatt főleg az ország nyugati, majd középső részén az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. Keletebbre még marad a forróság.

Rossz hír azok számára, akik pollenallergiában szenvednek, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentése szerint a parlagfű pollenszórása a fokozódó hőségben péntekig várhatóan tovább emelkedik. A pollenterhelés országszerte magas, az Észak-Alföldön nagyon magas lesz.

Hozzátették azt is, hogy a hétvégére markáns hidegfront vet véget a hőségnek, de a front érkezése előtt (pénteken délután, a Tiszántúlon inkább péntek este, éjszaka) a megerősödő szélben, különösen zivatarok környezetében az allergiás tünetek rohamszerű fokozódására kell felkészülni.

A frontot kísérő zivatarok kifutószele elsősorban az aszályos alföldi területeken sodorhatja a port és a pollent. Zivatarok környezetében, hirtelen szélerősödést tapasztalva ajánlott zárt ablakok mögé húzódni. Mint írták:

Különösen az Észak-Alföldön élő allergiások figyelmét hívjuk fel, hogy péntek este – az esetleg még kitartó kánikula ellenére – zárják be az ablakokat, mert az éjszaka megerősödő szél nagy mennyiségű pollent juttathat a lakásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top