nlc.hu
Életmód

Fokozódik a hőség és az aszály

A helyzet tragikus: fokozódik a hőség és az aszály

A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33-38 Celsius-fokra lehet számítani.

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak:

Tragikus a helyzet.

Az MTI idézte a meteorológiai szolgálatot, mely honlapján azt írta: Magyarországon nem javul a csapadékhelyzet, csak romlik. Az elszórt záporok eddig is kevés esőt hoztak és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott. Példaként említették, hogy Békéscsaba térségében a napraforgó- és a kukoricaállományok állapota „elkeserítő képet mutat”.

Kókadt napraforgó fej.

Fotó: Pixabay

Hozzátették, a folytatás sem ígér sok jót, pedig már a repce vetéséhez kellene a magágyat előkészíteni, de csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában várható. Ráadásul újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33-38 Celsius-fokra lehet számítani.

Pénteken érkezik egy hidegfront, amely mérsékli majd a forróságot. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a pénteki fronttal is csak kevés eső érkezik, országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás – ismertette a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Vízügyi Felügyelőség nemrég számolt be arról, hogy 1901 óta nem esett ennyire kevés csapadék, az éves átlag fele hiányzik a hazai földekről, vizekből. Az aszályhelyzet nemcsak a tavak és folyók rendkívül alacsony vízállásában mutatkozik meg, de a Magyarország területét takaró növényzet kiszáradásában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top