nlc.hu
Életmód

2023-ban lehet az eddigi legmelegebb nyár

Aszály helyett áradásokra, és az eddigi legmelegebb nyárra számíthatunk

A klímaváltozás miatt az idei lehet az eddigi legmelegebb nyarunk, azonban a csapadékos időre is nagy hatással van. Aszály helyett áradásokra is számíthatunk.

A tavalyi évben a rettentő hőség mellett még az aszállyal is meg kellett küzdenünk, az idei év azonban egyelőre úgy néz ki, hogy ebből a szempontból rendhagyó. Hermann Dóra, az Időkép meteorológusa, az rtl.hu-nak beszélt arról, hogy mire számíthatunk az idei nyár során. Elmondása alapján idén is komoly hőséggel számolhatunk majd, sőt, ez lehet az eddigi legmelegebb év. 

Az áramlási rendszerek akár már egy évre előre is meg tudják határozni, hogy enyhébb vagy melegebb nyárra, továbbá, hogy mennyi csapadékra számíthatunk. Az ezeket meghatározó két időjárási anomália az El Niño és a La Niña.

 

Herrmann Dóra szerint az utóbbi három évet a La Niña uralta, ami a szokásosnál hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményezett, azonban az El Niño érkezésével az átlagosnál magasabb lehet ez a hőmérséklet. 

A napos égbolt

Napos égbolt (Fotó: Getty Images)

A hőséggel együtt azonban a csapadék mennyisége is növekedni fog. A hatalmas hőségek oka a klímaváltozás hatásainak tudható be, ami a csapadékos időre is hatással van. Hogy mit is jelent ez pontosan? Az aszály helyett akár áradásokra is lehet számítani. Ezt az elmúlt egy hétben is tapasztalhattuk, ugyanis a hirtelen felhőszakadásból keletkező árvizek több balesetet is okoztak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top