nlc.hu
Család
Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

A saját apja sem hitt benne, de végül az idő őt igazolta: Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

Liz Truss azon szerencsés emberek egyike, akik még találkozhattak II. Erzsébettel, ugyanis két nappal a halála előtt a királynő a balmorali kastélyába hívta, és kormányalakításra kérte fel a korábbi külügyminisztert.

Liz Truss neve a napokban rengeteg alkalommal hangzott el, nem véletlenül, ő lett az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, azaz miniszterelnökNŐ-je, Margaret Thatcher és Theresa May után a harmadik ebben a pozícióban. Ha azonban valaki azt gondolja, hogy emiatt gyengébb kormányzást várhatunk tőle, mint férfi elődeitől, az nagyon-nagyon messze jár az igazságtól.  

Liz Truss

Fotó: Getty Images/Max Mumby/Indigo

A bölcsőtől a politikáig 

Elizabeth Mary Truss 1975. július 26-án látta meg a napvilágot Oxfordban, John Kenneth matematikaprofesszor és Priscilla Mary Truss ápolónő és tanár legidősebb gyermekeként. Három kisebb fiútestvérrel már ekkor is egy férfiak dominálta közösségben kellett érvényesülnie, ami előrevetíti a jelenlegi helyzetét is, de ne szaladjunk ennyire előre. Liz – ahogyan mindenki szólította – alig négyéves volt, amikor a családdal Skóciába költöztek, és tizenkettő, mikor az apja Kanadában kapott állást, ezért a tengerentúlra tették át a székhelyüket. Szorgalmas, társadalmi kérdések iránt érdeklődő lány volt, az osztálytársai szerint némi geek felhanggal, viszont egy olyan családban, ahol a politika a mindennapok szerves része volt – anyja és apja erősen baloldali beállítottságúak voltak –, nem meglepő, hogy ő is szívesebben próbált megoldást találni a hajléktalanok helyzetére, ahelyett, hogy az iskolabálról álmodott volna. 

Szinte magától értetődő volt, hogy politikai pályára lépjen, de két meglepetést is okozott: politológia helyett közgazdaságtant és filozófiát kezdett hallgatni az egyetemen – ekkor már ismét szülővárosában, Oxfordban –, és elnöke lett az egyetem Liberális Demokrata Ifjúsági és Diákok Országos Végrehajtó Bizottságának, ahol olyan ügyeket karolt fel, mint a kannabisz legalizálása vagy a monarchia felszámolása.

Végül 1996-ban, mikor a diplomáját is átvehette, éles váltással csatlakozott a Konzervatív Párthoz, de hosszú út vezetett a politikai sikerig. Liz ugyanis hiába indult kétszer is a párt színeiben, mint kerületi tanácsos (1998-ban és 2002-ben), valahányszor alulmaradt. Nem mellesleg egyébként a saját apja sem hitt benne, a kampány során csak az édesanyjára számíthatott, sőt, Truss maga mesélt arról, hogy az apja azt gondolta, csak azért választotta a konzervatívokat, hogy belülről bomlassza szét a pártot. Úgyhogy, mielőtt 2006-ban helyi tanácsossá választották Greenwichben, diplomáját kihasználva könyvelőként és közgazdászként dolgozott.  

Ha egy karrier beindul 

A 2006-os hangos siker végül meghozta az áttörést, négy évre rá a helyi tanácsosi rangot délnyugat-norfolki képviselői címre váltotta, innen pedig 2012-re egyenes út vezetett az első kormányban betöltött pozíciójáig, ahol az Oktatási Minisztérium helyettes miniszterének nevezték ki, aki a gyermekgondozásért és a korai tanulásért, az értékelésért, a képesítésekért, a tantervreformért, a magatartásért és a részvételért, valamint az iskolai élelmiszerek felülvizsgálatáért volt felelős. Szerepének köszönhetően többek között kampányolt a matematikatanárok kiemelt finanszírozásáért, hogy a brit gyerekek matematikatudása a világ élvonalába tartozzon – maradjunk abban, hogy ezen a téren lenne mit tanulni tőle…

2014 nyarán a kabinetet átalakították, így Truss új címet kapott, mint környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár, legfontosabb feladatának pedig az alábbiakat tekintette: megállítani az éghajlatváltozást, növelni a méhpopulációt és megszüntetni a mezőgazdasági területek napelemmel való betelepítését. Két év ebben a pozícióban tovább emelte a ranglétrán, 2016 júliusában megkapta az igazságügyi miniszter és lordkancellár pozícióját Theresa May első minisztériumában – mindkét szerepben ő volt az első nő az Egyesült Királyság történetében.

 Liz Truss portré brit miniszterelnök politika

Philip Hammond pénzügyminiszter (középen), Robert Jenrick kincstári államtitkár, Elizabeth Truss, a pénzügyminisztérium főtitkára, Mel Stride, a pénzügyminiszter pénzügyi titkára és John Glenn gazdasági miniszter, a vörös költségvetésdobozzal, a Downing Street 11. előtt (Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto via Getty Images)

Fő feladata az volt, hogy a bíróságok hatékony működéséért és függetlenségéért felelősséget vállaljon, de ebben az erősen férfiak uralta világban nem volt egyszerű dolga, többek szerint kudarcot vallott, mondván, hogy nincs meg hozzá a jogi háttere. Véleményüket nem féltek hangosan kinyilvánítani, de Truss nem az a típus, aki ennyitől visszariad: 

A független igazságszolgáltatás a jogállamiság sarokköve, létfontosságú alkotmányunk és szabadságjogaink szempontjából. Lordkancellárként kötelességem megvédeni ezt a függetlenséget. Hivatali esküm alatt megfogadtam, hogy megteszem. Ezt nagyon komolyan veszem, és mindig is így fogok tenni.

Azaz nem ismerte el, hogy hibázott volna, ennek ellenére alig egy évvel később pénzügyminisztériumi államtitkári posztra helyezték át, ami a rossz nyelvek szerint lefokozásnak számított.  

Ezt követően kezdte el a jelenlétét erősíteni a közösségi médiában, főleg a Twitteren és az Instagramon, közben pedig egyre többször, egyre markánsabban kérdőjelezte meg a kabinet működését. 2019-ben már minden jel arra mutatott, hogy indul a miniszterelnökségért, de végül Boris Johnson mögé állt be, és megkapta a nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkár szerepét, valamint a Kereskedelmi Tanács vezetését, ami előszobája volt a külügyminiszteri posztnak. 

Liz, a gőzmozdony 

Bár ebben a szerepben is érte kritika, hozzá kell tenni, hogy a Brexit utáni külpolitika egyáltalán nem volt egyszerű helyzetben, ezért azzal, hogy elérte, hogy a Japánba irányuló export 99 százaléka vámmentessé váljon, megint csak történelmet írt, és előremozdította a kereskedelmi tárgyalásokat több más országgal is. Ő maga egyébként egyike volt azoknak, akik hangosan ellenezték a Brexitet, többször hangot adott az EU-tagság előnyeinek, viszont utólag elismerte, hogy kár volt aggódni a kiválás miatt, mert nem hozott akkora gazdasági változásokat, mint amiket jósoltak.  

A Brexit után szabadon határozhatjuk meg gazdasági jövőnket, a pénzünk, a törvényeink és a határaink feletti ellenőrzés mellett.

Nyilvánvalóan ő sem tévedhetetlen, 2021-es külügyminiszteri kinevezése után azonban több ízben is sikerült igencsak kényelmetlen helyzetbe kerülnie. Beszédében Fekete-tenger melletti nemzeteknek nevezte a balti államokat – cirka 1100 kilométeres eltérésről beszélünk –, és olyan orosz területek szuverenitását kérdőjelezte meg (Voronyezs és Rosztov régiók), amik valójában mindig is Oroszországhoz tartoztak. Lavrov, az orosz külügyminiszter kettejük tárgyalását „egy néma és egy süket beszélgetésének” titulálta. Azzal sem szerzett jó pontokat, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása után támogatta, hogy brit állampolgárok Ukrajnába menjenek harcolni, nem mellesleg ezzel az 1870. évi külföldi bevonási törvény értelmében bűncselekményt követett el. 

Úgyhogy az, hogy a konzervatívok miniszterelnök-jelöltjéből végül sikerült elnyernie a tényleges szerepet, kisebbfajta csodaszámba megy. A tagsági szavazáson résztvevők 57,4 százaléka neki szavazott bizalmat, innen pedig egyenes út vezetett Balmoralba, ahol II. Erzsébet kormányalapításra kérte fel Trusst, két nappal bekövetkezett halála előtt. 

 Liz Truss portré brit miniszterelnök politika

II. Erzsébet királynő fogadja az új miniszterelnököt, Liz Trusst a Balmoral Kastélyban (Fotó: Jane Barlow – WPA Pool/Getty Images)

A Vaslady utódja?

Az, hogy Trussról már most azt suttogják, jogos utódja lehet Margaret Thatchernek, sokat elárul arról, hogy milyen kormányzásra lehet tőle számítani. Megválasztása előtt adócsökkentést, de egyúttal gazdasági növekedést ígért, kampányában emellett – a teljesség igénye nélkül – helyet kapott az illegális bevándorlók kitoloncolása, az elszállt energiaárak megzabolázása, az ebből fakadó ellátási gondok mérséklése, a COVID-19 okozta adósságkezelés, Ukrajna újjáépítése a háború lezárása után, sőt, még a korábban, külügyminiszterként megkezdett nemzetközi kapcsolatok építése is. Konzervatív politikusról beszélhetünk, aki ráadásul kőkemény munkával jutott el odáig, ahol most tart, emellett elég sok területen kipróbálta magát, így várhatóan egy erős, karizmatikus vezetésre lehet tőle számítani, bár egy hét távlatából még korai őt a Vasladyhez hasonlítani. Az azonban biztos, hogy kemény fából faragták, és eddigi karrierjét tekintve is bőven megmutatta, mennyire szívós tud lenni, beiktatási beszéde is erről árulkodik: 

Nem szabad megriadnunk az előttünk álló kihívásoktól. Bármilyen erős is a vihar, tudom, hogy a britek erősebbek. Országunkat olyan emberek építették, akik elvégzik a dolgukat. Hatalmas tartalékaink vannak tehetségből, energiából és elszántságból, és biztos vagyok benne, hogy együtt meg tudjuk lovagolni a vihart. 

Ami a magánéletét illeti, férjével, Hugh O’Leary-vel 2000-ben házasodtak össze, két lányuk született, és egy kisebb mosolyszünetet leszámítva, amikor Trussnak viszonya volt Mark Field képviselővel, úgy tűnik, boldogan élnek.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top