nlc.hu
Család

Pedagógus béremelés 2025-ig

Milliárdokat ígér a kormány a tanárok bérének rendezésére 2025-ig

1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére.

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben – írja a Telex.

„A kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában. Újdonság, hogy ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van. Szükség is van erre, hiszen a kabinet anyagi mozgástere véges, különösen a jelenlegi rezsihelyzetben, amikor még nem látható, hogy a következő hónapokban „hány ezermilliárd forintot fogunk elégetni olyan gázszámlákra, melyeket tavaly még nem kellett kifizetni” – idézte az MTI Maruzsa Zoltánt.

A pedagógusbérek rendezésről Maruzsa azt mondta, a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Szerinte sosem volt még ilyen magas az arány.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 

a mostani 440 ezer forintos pedagógus átlagkereset helyett a 777 ezer forintot akarják elérni.

Idén, első lépcsőben 10 százalékot emelnek, majd a korábban bejelentett mértékben jön a többi emelés. Maruzsa Zoltán arra is kitért, hogy ez szerkezetében is új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozást tesz szükségessé.

A számtalanszor megalázott tanár szakma egyetlen követelésével kapcsolatban sem történt előrelépés hétfőn a fideszes államtitkárral. Így az idén nem lesz pedagógus-béremelés sem, pedig két (hatvanperces) óránál is hosszabb ideig próbáltak az Oktatási Hivatalban Maruzsa Zoltán lelkére beszélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel szemben az egyik kormányinfón arról beszélt, ha a megállapodás létrejön az unióval, jövőre 21 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben 30 százalékkal
emelnék a pedagógusok bérét.

Élőlánc a tanárokért

Fotó: Farkas Anita

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top