nlc.hu
Család
135 éves üzenetet talált a padló alatt

135 éves üzenetet talált a padló alatt

Viktoriánus időkapszula rejtőzött az edinburgh-i ház padlója alatt.
Üveg a kavicsos vízparton

Egy vízvezeték-szerelő nem hitt a szemének, amikor egy edinburgh-i ház padlóján lyukat vágott, és egy 135 éves üzenetet tartalmazó üveget talált.

Miután az 50 éves Peter Allan felfedezte a viktoriánus időkapszulát, szólt a ház tulajdonosának. A kétgyermekes Eilidh Stimpson úgy döntött, megvárja, amíg a gyerekei hazaérnek az iskolából, és csak utána töri fel az üveget.

„Amikor felvettem őket, azt mondtam nekik, hogy valami nagyon izgalmasat akarok mondani nekik, mire ők azt kérdezték: »hot dogot eszünk uzsonnára?«.” Aztán amikor megtudták, hogy egy palackba zárt üzenetről van szó, érthető módon nagyon izgatottak lettek.

Az anya fogott egy kalapácsot, és összetörte az üveget. Az üzenetet két férfi munkás írta alá és dátumozta, és ez állt rajta:

James Ritchie és John Grieve fektették le ezt a padlót, de nem itták meg a viszkit. 1887. október 6.

A nő kellemetlenül érezte magát, hogy összetört egy 135 éves üveget, de csak így férhetett hozzá az üzenethez. Később a család egyik barátja megnézte az 1881-es népszámlálási adatokat, és megtalálta a férfiak nevét, akik alig néhány mérföldre onnan, Edinburgh Newington körzetében éltek.

A család úgy döntött, hogy visszatesznek az üregbe egy másik üveget, amelybe beleteszik az üzenet másolatát, valamint saját üzenetet is fűznek hozzá.

„Elképesztő belegondolni, hogy ennyi ideig ott feküdt, és örökké ott lehetett volna. Nem csak a 70-es évekből való, vagy ilyesmi, sokkal régebbi, nagyon menő” – ujjongott a felfedezésnek az édesanya.

A lakásfelújítások, otthoni munkálatok során olykor előkerülnek a múltból származó kincsek. Skóciában konyhafelújítás közben üzenetet és viszkit találtak a padló alatt, Angliában pedig viktoriánus padlóburkolatra bukkantak. 

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top