nlc.hu
Szabadidő

Palackba zárt üzenet 1887-ből

Üzenet a múltból: 1887-ben írt palackpostát találtak

Egy skóciai ház padlója alatt volt a palackba zárt üzenet.

A régi házak sok titkot rejtenek, amelyek csak véletlenül és idővel derülnek ki. Egy Peter Allan nevű skót vízvezeték-szerelő éppen egy ilyen ház fűtéscsövein dolgozott, amikor valami furcsa dologra bukkant: a padlódeszka alatt egy antik palack rejtőzött.

Épp a padlóba fúrtam lyukakat, hogy megtaláljam a csöveket és gyakorlatilag körbevágtam az üveget” – mesélte Allan.

A padló alatt találta meg az üveget Peter Allan (Fotó: GGC TV/FB)

A padló alatt találta meg az üveget Peter Allan (Fotó: GGC TV/FB)

A mester egyből értesített a háziakat, akik felnyitották az üveget. A család csipesszel próbálta eltávolítani az üvegben lévő felgöndörödött papírt, de úgy találták, hogy ez a taktika tönkretenné a cetlit. Végül úgy döntöttek, kalapáccsal összetörik az üveget. „Mindannyian nagyon izgatottak voltunk és próbáltuk elolvasni, annyira izgalmas volt” – mondta Eilidth Stimpson, a ház tulajdonosa.

A feljegyzésről kiderült, hogy két munkás írta, akik a padlót építették. 1887-ben a szobát valószínűleg szobalánynak szánták. Ez állt a papíron:

James Ritchie és John Grieve lefektették a padlót, de nem itták meg a whiskyt. 1887. október 6. Aki megtalálja ezt a palackot, azt gondolhatja, hogy már a hamvainkat is elfújta a szél.

A 135 éves feljegyzésnek lehet alapja, az 1881-es népszámlálás során ugyanis az említett férfiak csak néhány mérföldre laktak a palackos háztól, Edinburgh Newington körzetében. Stimpson azt tervezi, hogy a jegyzetet savmentes zsebben tárolja, hogy még évekig megmaradjon. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top