nlc.hu
Család

Nagyot drágulhat 2022-ben a lakások közös költsége

Jövőre akár 40 százalékkal is emelkedhet a lakások közös költsége

Az ok igencsak összetett: a megemelkedett költségek mellett közrejátszik az infláció, a katás adózás átalakítása, de a forint árfolyamváltozása is.
Panelházak

A társasházakat és a társasházkezelőket is egyre nehezebb helyzetbe hozzák a drágulások, minden bizonnyal elkerülhetetlen lesz, hogy jövőre a közös költségek összegét is jelentősen megemeljék. Ez leginkább a rezsi változása, a megnövekedett karbantartási költségek, valamint a közös képviselők béremelése miatt válik indokolttá.

„A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velünk tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak” – mondta Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára az RTL Híradó megkeresésére, majd hozzátette, hogy 2023 május 31-ig mindenütt meg kell tartani a közgyűléseket, ahol a költségeket bele kell tenni a költségvetésbe, ami a közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedését is magával hozhatja.

Elmondta, hogy számos társasházkezelő adózott korábban a kata szabályai szerint, az új adózási forma azonban rájuk is jelentős plusz terheket ró, amit értelemszerűen áthárítanak vagy már áthárítottak a lakókra: „Tudok olyan közös képviselőről, aki rögtön a módosítás után módosíttatta a költségvetést, árat emelt. Máshogyan nem jött volna ki. A legnagyobb probléma abból fakadt, hogy sok vállalkozás – például a takarítók esetében – jött létre kiegészítő tevékenységként. Például volt olyan, a katasztrófavédelemnél dolgozó személy, aki a szabadnapjain elment festeni. Törvényesen a katát választotta, adót fizetett és emellett kedvezményes árat tudott adni. Ez a lehetőség megszűnt.”

Nehezíti a helyzetet, hogy az infláció a lakókat is ugyanúgy érinti, mint a társasházakban dolgozó szakembereket. Hogy ők miből, illetve milyen reakciókkal fogják kifizetni magasabb költségeket, arról Molnár Sándor így nyilatkozott: „Nem tudok erre mit mondani. A közös költséget fizetni kell, mert a csöveket nem érdekli semmi, azok kilyukadnak, a tetőt be kell foltozni, a csatorna eldugul. A lakásállományt védeni kell. Tudatosítani kell, hogy az infláció vagy az adóemelés lecsorog: a végén a fogyasztó, esetünkben a tulajdonos fizeti meg az árát.”

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top