nlc.hu
Család

Drágul a közös költség

Luxus lesz a közös költség, ennyivel kérhetnek többet a lakóktól

Az egyre borsosabb rezsiszámlák miatt a társasházak kiadásai is nőnek, ami miatt elkerülhetetlen a közös költség emelése.
Ennyivel drágul a közös költség

A Blikk Kaplonyi Györgyöt, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnökét kérdezte arról, hogy mire számíthatnak a társasházak lakói közösköltség-ügyben. Sajnos nem szolgált túl jó hírekkel.

A kérdésre, hogy lakásonként mekkora drágulás van kilátásban, azt mondta, hogy átlagos számot nehéz lenne mondani: „Azt gondolom, 30-40 százaléknál nagyobb emelés nem lesz, mert nincs rá szükség. Ez körülbelül 3000-3500 forintot jelenthet pluszban. Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet. Nagyobb probléma, hogy megszűnt a KATA, már máshogyan adóznak, ezáltal legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, gondolok ezalatt a takarításra, a karbantartásra, a felújítási és javítási munkákra.” 

Legmélyebben az új építésű társasházakban élőknek kell a zsebükbe nyúlni, mert rengeteg a gépesítés ezekben az épületekben: a lift, a tűzoltós szén-monoxid, valamint légcserélő-rendszer igencsak feltornázza az árakat. „A közösköltség a duplája is lehet egy másik társasházhoz képest, hozzáteszem, a lakhatás színvonala is a többszöröse” – fejtegette a szövetség elnöke.

Ha valaki, akkor Kaplonyi György biztos tudná, milyen praktikákkal lehetne csökkenteni a közös költséget, azonban gyorsan eloszlatta a hiú reményeket: „Az elmúlt évek azzal teltek, hogy mindig minimalizáltunk mindent. Hozzáteszem, a minimalizálás általában állagromlással jár. El lehet engedni a közös költséget, de akkor nem lesz szemétszállítás, kikapcsoljuk a liftet, de ez így nyilván nem megy. Ez már az életkörülmények romlását jelentené, hiszen hogy jutna fel például egy idős beteg ember a tizedikre?”

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top