nlc.hu
Család

Vulkánkitörés Indonéziában

Megmozdult a Tűzgyűrű Indonéziában

Kitört a Semeru vulkán, a lakosok folyópart mentén keresnek menedéket.

A Tűzgyűrű egy szeizmikusan aktív törésvonal, ennek mentén fekszik Indonézia. Szombat este aktivizálta magát a Semeru vulkán, kitört és másfél kilométer magas hamuoszlopot lövellt a levegőbe.  

A Semeru vulkán mindig karácsony előtt lesz aktív (Fotó: Getty Images)

A Semeru vulkán mindig karácsony előtt lesz aktív (Fotó: Getty Images)

A hatóságok, figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak távol a kitörés területétől. Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség pedig arra szólította fel a környékbelieket, hogy a kitörés központjának öt kilométeres körzetében ne végezzenek semmilyen tevékenységet, és a lávaömlés veszélye miatt maradjanak 500 méterre a folyópartoktól.

A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy a kitörés után figyelemmel kíséri a szökőár kialakulásának lehetőségét – jelentette az NHK közszolgálati televízió.

A Semeru – másnéven Mahameru -, a legmagasabb jávai vulkán, amelynek legutóbbi jelentősebb kitörése tavaly decemberben volt. Akkor 15 ember meghalt, 27 eltűnt. Még egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Sok arrafelé a vulkán

Indonéziában  142 vulkán van. A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top