nlc.hu
Aktuális

Vulkánkitörés Izlandon: egy várost evakuálni kellett a láva miatt

Vulkánkitörés Izlandon: a láva csak pár száz méterre van egy kisvárostól

Decemberben már evakuálni kellett Grindavík városát, végül szerencsére nem következett be a legrosszabb. A helyzet most rosszabbul fest.

Vasárnap helyi idő szerint reggel 8 órakor a Reykjanes-félszigeten, Izland délnyugati részén ismét nagy erővel tört ki egy vulkán. A kitörést több száz kisebb földrengés előzte meg, és a hatóságok azonnal megkezdték Grindavík város evakuálását – írja az RTL.

Vulkánkitörés Izlandon

A fotó még a decemberi kitöréskor készült (MTI/EPA/Anton Brink)

A parti őrség már kiküldte a helikopterét, hogy biztonságos távolságból ellenőrizhessék a vulkanikus tevékenységet és a szeizmikus aktivitást. Korábban még lehetett tudni, milyen irányból közeledik a láva, ami azonban olyan pusztító erővel érkezett, hogy áthatolt a – decemberi kitörés okán épített – védelmi vonalakon, és már alig fél kilométerre van a település szélétől.

A szakértők már korábban jelezték, hogy több hónapba telhet, mire a vulkán lenyugszik, addig akár több kitörés is várható. Decemberben a magma 100-200 méteres magasságig csapott fel, ami sok katasztrófaturistát vonzott a helyszínre, a rendőrségnek pedig sok energiájába telt, hogy biztonságos távolságban tartsa őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top