nlc.hu
Aktuális

Kitört a Kamcsatka-félszigeten lévő Bezimjannij-vulkán

Tíz kilométer füstfelhőt okádott a levegőbe egy oroszországi vulkán – videó

A legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdettek ki a Bezimjannij-vulkán miatt.

Tíz kilométer magas hamu- és füstfelhőt okádott a levegőbe az oroszországi Kamcsatka-félszigeten lévő Bezimjannij-vulkán. A három kilométer magas Bezimjannij a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a félsziget fővárosától, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól mintegy 350 kilométerre található.

A térségében átmenetileg a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki miatta a légi közlekedésre. Az orosz polgári védelem szerint azonban lakott területekre és az idegenforgalomra nem jelent veszélyt.

A Moszkvától mintegy 6600 kilométerre keletre fekvő félsziget a világ egyik legnagyobb geotermikus aktivitású területe, nagyjából 30 aktív vulkánt tartanak rajta számon. A vulkanikus régió az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel.

A Bezimjannij legemlékezetesebb kitörése 1956-ban volt, amikor az akkor 3080 méter magas tűzhányó csaknem egy köbkilométer vulkanikus anyagot lövellt a levegőbe rövid idő alatt, és emiatt magassága 280 méterrel csökkent.

Lávát és gázokat lövell ki a Bezimjannij tűzhányó a Kamcsatka-félszigeten 2023. április 9-én.

Lávát és gázokat lövell ki a Bezimjannij tűzhányó a Kamcsatka-félszigeten 2023. április 9-én. (Fotó: MTI/AP/Orosz Tudományos Akadémia Vulkanológiai Intézete/Jurij Gyemjancsuk)

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top