nlc.hu
Család

Hiánycikk a gyermek antibiotikum Szerbiában

Hiánycikk a gyermekeknek adható antibiotikum Szerbiában

Nem ők az egyedüli európai ország, ahol ellátási probléma van.
Patikában gyógyszert válogatnak

Hiány alakult ki Szerbiában a gyerekeknek adható antibiotikum-készítményekből – írta meg az Index a szerb közszolgálati tévé, az RST információi alapján.

A hiány oka az, hogy világszerte elakadások tapasztalhatók a beszerzésben, a szállításban és az előállításban is, a szerb piacon pedig a gyorsan terjedő légúti fertőzések miatt jelentősen megnőtt a kereslet. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a külföldről bevitt gyógyszerek mellett a Szerbiában gyártott szirupokkal is gond van.

Az országban két vállalat gyárt penicillinszirupot gyermekek számára, ám az egyik gyárban decemberben meghibásodott egy alkatrész, és a hónap végéig nem tud folytatódni az előállítás, a másik gyár pedig nem tudja egyedül fedezni a szükséges mennyiséget. Gondot okoz továbbá az RTS szerint, hogy a hiány hírére az emberek elkezdtek készleteket felhalmozni, ezzel is növelve a gyógyszerínséget – írta az Index.

A szerb hatóságok szerint hamarosan újra elérhetők lesznek a gyógyszerek, ám az árak drágulására mindenképpen számítani kell. A jelenség egyébként nem egyedülálló Európában: itthon is egyre fokozódik a gyógyszerhiány, a legfrissebb információk szerint közel 1500 készítmény hiányzik a patikákból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top