nlc.hu
Család
Ezzel magyarázza az OGYÉI a gyógyszerhiányt

Mi vezetett a mostani gyógyszerhiányhoz? Megérkezett az OGYÉI magyarázata

Nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió nagy részén is gyógyszerhiány mutatkozott az elmúlt hetekben. Az OGYÉI szerint az orosz-ukrán háború, az infláció, az energiaárak emelkedése, a globális ellátási láncok akadozása, valamint az is oka a hiánynak, hogy a globális gyógyszerhatóanyag-piac néhány szereplő kezében koncentrálódik.

Megugrott a légúti fertőzések száma, és emiatt jelentősen nőtt az antibiotikumok iránti kereslet, akkora lett, hogy az antibiotikumok területén EU-szintű gyártáskapacitási problémákhoz vezetett – írta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Quibit kérdésére.

tabletták

Még mindig tart az országos gyógyszerhiány (Fotó: Pixabay)

Idehaza jelenleg hiánycikknek számítanak a paracetamol és ibuprofen alapú, lázcsillapításra használt és a felső légúti fertőzések tüneteinek csillapítására alkalmazott készítmények, emellett pedig rengeteg antiobiotikum hatóanyagot használó gyógyszer is beszerezhetetlenné vált. Akadozik a klonazepám hatóanyagú szorongáscsökkentő szerek elérhetősége, és a gyerekeknek adható, megfázás elleni pirulákból és oldatokból is hiány van, ahogy népszerű vitaminok és immunrendszert támogató cseppek sem kaphatók. Az OGYÉI jelezte, hogy a hiány az egész Európai Unióban tapasztalható, de az ellátás hazánkban stabilabb, mint más EU-s országokban, mivel hazánkban a fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerekhez többféle hatóanyagot használnak.

Magyarország kicsi piaca, mert a kisebb volumenekhez könnyebb a hozzáférés

– írták. Hozzátették: a legtöbb hiánycikket jelentő gyógyszer esetében rendelkezésre állnak helyettesítő készítmények. Arról egyelőre biztosat nem tudni, mikorra várható a gyógyszerhiány enyhülése, mivel a jelenséghez számos körülmény (sokfajta légúti fertőzés terjedése, orosz-ukrán háború, infláció, energiaárak emelkedése…) és iparági strukturális probléma hozzátesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top