nlc.hu
Család

Fokozódik a gyógyszerhiány a hazai patikákban

Egyre nagyobb a gyógyszerhiány, csaknem 1500 készítmény hiányzik a patikákból

A jelenlegi készlethiány leginkább a felső légúti betegségekre szedett gyógyszereket érinti, de nem csak ezek hiányoznak a patikák polcairól.
Patikában gyógyszert válogatnak

Ahogy korábban megírtuk, hiánycikk lett itthon egy szorongásoldó gyógyszer, és a hozzáértők szerint fel kell készülni arra is, hogy Európa többi országához hasonlóan nálunk is kifogynak az antibiotikum-készletek.

Ahogy az ATV Híradó riportjából kiderül, több hazai gyógyszertárban nem lehet recept nélkül kapható, felső légúti fertőzésekre való gyógyszert kapni, aminek legfőbb oka, hogy a hiába keresett forró italporokat és kombinált tablettákat a nagykereskedők csak korlátozott számban tudták rendelkezésre bocsátani. 

A kialakult helyzet a háziorvosok munkáját is megnehezíti, mert nekik kell megoldást találni a receptre felírt gyógyszereket hiába kereső páciensek problémáira. Ahogy az ATV-nek nyilatkozó orvos elmondta, van, aki háromszor is kénytelen volt visszamenni a rendelésre, mert nem tudtak olyan vényköteles gyógyszert adni neki, amit az orvos felírt. Dr. Szalay Viktor elmondta, a fennakadások elkerülése miatt újabban inkább egyeztet a közeli patikákkal a rendelkezésre álló orvosságokról.

„Azt kell felírnom, ami van” – mondta az orvos az újonnan előállt helyzetről. 

A híradóban megszólaló gyógyszerész úgy véli, hogy a gyógyszerhiányban komoly szerepet játszik az ukrán háború: rengeteg az olyan beteg és sérült, akinek antibiotikumra van szüksége, a korábbi években pedig a koronavírus-járvány terhelte le túlzottan a gyógyszeripart. „A készlethiány nem magyar jelenség, lassan uniós szintű gyógyszerhiányról lehet beszélni” – tette hozzá.