nlc.hu
Család

Tanácsok a jobb párkapcsolathoz

A terapeuta tanácsa, ha már nem lángol úgy a szerelem a kapcsolatodban, mint régen

A Valentin-nap nemcsak a szerelemről szól, hanem azzal is szembesít, ha már nem ég olyan hevesen az a tűz a kapcsolatban, mint az elején. Egy pszichoterapeuta mondta el a tanácsait.

A szerelem nem lángolhat mindig ezer fokon, természetes, hogy szelídül egy idő után a párkapcsolatban a tűz, de azért ha már úgy érzed, hogy kiszerettél a párodból, és nem melegszik meg a szíved attól, ha átölel, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni a közös jövőn. Amy Morin pszichoterapeuta írta le tanácsait arra az esetre, ha érzelmileg kevésbé vagytok már jelen a kapcsolatban.

„A rutinba ragadt párok úgy érezhetik, hogy az unalom kiölte a szerelmet a kapcsolatukból – írja Amy Morin. – Amikor szerelmesek voltak egymásba, valószínűleg kíváncsiak voltak a másikra, és élvezettel tanultak új dolgokat magukról és a partnerükről. Az együtt töltött évek után az újdonság varázsa elkopik.” Mindez azonban nem jelenti azt a szakember szerint, hogy ne lehetne visszahozni a mindennapokba a szerelmet. A szakember leggyakrabban azt ajánlja a pácienseknek, hogy kezdjenek el úgy viselkedni egymással, mint amikor szerelmesek voltak: randizzanak, bánjanak kedvesen egymással, és készüljenek romantikus meglepetésekkel a párjuknak, mert ezekkel visszahozhatók a régi érzelmek. De azért ezenkívül is adott még tanácsokat, ha úgy érzed, kihűlt a kapcsolat.

Sebezhetőség

A kommunikáció hiánya az első dolog, ami veszélybe sodorhat egy párkapcsolatot, ám ha vissza szeretnéd szerezni az érzelmi intimitást a pároddal, erre időt kell szánnod. „Beszéljetek a reményeitekről, álmaitokról és félelmeitekről – írja Morin. – Minden olyanról, amiről a barátaiddal vagy a tágabb családoddal nem beszélnétek. Ez segít megkülönböztetni a párkapcsolatotokat más kapcsolatoktól, és ez segíthet abban is, hogy újra felébredjen a romantika köztetek.” A kommunikáció során pedig figyeljetek arra, hogy ne egymás hibáztatásába fulladjanak a beszélgetések.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Öngondoskodás

Talán meglepően hangzik, ha arra gondolsz, hogy úgy tudsz újra beleszeretni a partneredbe, hogy időt szánsz magadra, de ha nem gondoskodsz a saját szükségleteidről, akkor nem tudsz odafigyelni a másikra sem. „Szánj mindennap egy kis időt az öngondoskodásra – tanácsolja Morin. – Ha teszel valamit magadért, az erősítheti az önbizalmadat, és több motivációd lesz ahhoz is, hogy a pároddal beszélgess arról, hogyan kerülhetnétek közelebb egymáshoz.”

Intimitás

Ez nem azt jelenti, hogy azonnal ugorjatok az ágyba, sőt, ha újra akarjátok építeni a kapcsolatot, akkor a szakember szerint nem is jó ötlet egyből a szexre helyezni a hangsúlyt. Ám az érintés létfontosságú a szerelem felébresztéséhez, mert ezzel adod a párod tudtára, hogy ott vagy és fizikailag is kapcsolódni szeretnél hozzá. „Az intimitás túlmutat a szeretkezésen és az orgazmuson – írja a terapeuta. – A pároknak szükségük van arra, hogy megérintsék egymást, beleértve a 30 másodperces öleléseket és a hat másodperces csókokat. A testi kapcsolat ezen pillanatai felszabadítják a kötődést elősegítő hormont, az oxitocint, és segítenek a stressz csökkentésében is.”

Elengedés és rugalmasság

A legtöbb probléma azért is alakul ki egy párkapcsolatban, mert olyan viselkedéshez, berögzült mintákhoz ragaszkodnak a párok, amikkel egymás agyára mennek és amik károsak a kapcsolatra nézve. Ahhoz, hogy pozitív változást idézzetek elő, készen kell állnotok arra is, hogy ezeket a mintákat elengedjétek és rugalmasan új hozzáállást alakítsatok ki egymással szemben. „Az is hasznos, ha nem felejtjük el, hogy bár két emberre van szükség ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, minden egyes ember képes arra, hogy pozitív változást hozzon létre azzal, hogy energiát fektet az önfejlesztésbe.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top