Család

Ha már elfáradtál a rossz párkapcsolatokban

Újra csalódtál, már megint belefutottál egy hűtlen pasiba, pedig csak arra vágynál, hogy egészséges párkapcsolatod legyen. Van remény!

Andrea Owen életmód-tanácsadó a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor egymás után csupa rossz párkapcsolatot sikerül  kialakítania. Túl volt épp egy szörnyű váláson, amikor rájött, hogy az aktuális pasija megcsalja, ráadásul kicsalt tőle több ezer dollárt, majd szakított vele. Owen azon tűnődött, hogy miért mindig olyan kapcsolatai vannak, melyeknek a végén megcsalják, átverik, elhagyják.

Sokáig tartott, de Owen ráébredt, hogy csak akkor tud megszabadulni ebből az ördögi körből, ha alaposan megvizsgálja a saját életét. Már elfáradt abban, hogy mindig hibáztassa a bunkó pasikat, és hogy attól tegye függővé a boldogságát, hogy milyen párkapcsolatai vannak. Tudta, hogy változtatnia kell, ha meg akarja szakítani ezt a mintát.

„Rájöttem, hogy egyetlen emberért vagyok felelős: saját magamért. Akármennyire is próbáltam, nem tudtam irányítani a férfiakat az életemben, nem tudtam meghatározni, hogyan éreznek irántam, hogyan bánnak velem. Ez volt az első lecke, amit alaposan meg kellett tanulnom.”

párkapcsolat szerelem tanács

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Miközben Owen az egészséges párkapcsolatok titkát kereste, három tanácsot talált a jó kapcsolat alapjairól.

1. Gondold át, hogyan érzel saját magaddal kapcsolatban!

Azért keresel magad mellé párt, hogy valaki kiegészítsen és szeressen? Mindenki szeretetre vágyik, de ha nem szereted saját magadat, akkor folyton kielégületlen maradsz. Üresnek érzed majd magad akkor is, ha a párod szeretettel vesz körül.

2. Tanulj az előző kapcsolatból, ne ugorj rögtön a következőbe!

Mit toleráltál, amit nem kellett volna? Egészséges határokat állítottál? Hogyan kommunikáltatok egymással? 100 százalékig büszke lehetsz arra az emberre, aki voltál ebben a kapcsolatban? Miben kellene fejlődnöd?

Adj magadnak időt szakítás után, hogy átgondold az előző kapcsolatodat és próbáld levonni belőle a megfelelő tanulságokat. Ha nem akarsz fejlődni, akkor ugyanolyan ember leszel a következő kapcsolatban is.

3. Mit sugárzol magadból?

Ha belül keserű, mérges, dühös, elutasító vagy, akkor hogyan találhatna rád az a bizonyos nagy szerelem? Ha kétségbeesetten keresed, hogy más boldoggá tegyen, akkor jó eséllyel nem találsz hozzá embert, aki be tudná tölteni az űrt a lelkedben.

Képzeld magad elé, hogy körülötted lebegnek azok a szavak, ahogy érzel saját magad iránt. Milyen szavak lennének ezek? Ha nem tetszenek, változtass rajtuk, döntsd el, hogy mi a célod, és dolgozz azon, hogy megvalósuljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top