nlc.hu
Család

A lánya veséjével él tovább az édesapa

Titokban adományozta a veséjét az apjának egy lány, ez volt a férfi reakciója, amikor megtudta

A férfi sosem egyezett volna bele, ezért a lánya titokban jelentkezett szervdonornak.
Delayne

Szervátültetésre várni nem könnyű, de egy édesapának duplán érzelmes pillanatokat okozott a donáció, miután megtudta, hogy a saját lánya ajánlotta fel a veséjét neki – számolt be a LadBible.

John Ivanowskinál tavaly IgA nefropátiát diagnosztizáltak, ami a vesebetegség egy fajtája. A férfinek dialízisre volt szüksége, ami azt jelenti, hogy heti négy napon keresztül négy-öt órán át gépekre kötve élt.

Lánya, Delayne összetörten látta, hogy apja életminősége mennyit romlott a betegség miatt. Amikor először felajánlotta az apjának, hogy nekiadja a veséjét, a férfi azt mondta, hogy szó sem lehet ilyesmiről.

„Apa szeret futni és sétálni a kutyával, azonban a betegség miatt ezeket mind nem csinálhatta. Nem hiszem, hogy bárkinek így kellene élnie” – nyilatkozta a lány.

John azonban attól félt, hogy a lánya később egészségkárosodást szenvedhet, ha csak egy veséje van. Delayne fivére 16 éves korában elhunyt, az apa pedig nem akarta azt kockáztatni, hogy a lányát is elveszítse.

Az ápolóként dolgozó nő azonban hajthatatlan maradt és úgy döntött, kieszel egy módot arra, hogy segítsen az apján.

Úgy voltam vele, hogy mindenképpen megteszem. Nem érdekel, hogy mennyire fog haragudni rám. Nem érdekel, ha kirúg a házból, ha gyűlöl, vagy ha életem hátralévő részében egy szót sem szól hozzám. Legalább jó életet fog élni, és nem lesz egy gépre kötve

– mesélte.

Delayne végül azt találta ki, hogy anonim donorként fogja felajánlani a veséjét az édesapjának. Bár nehéz volt titokban tartani a tervet, a család és a kórházi személyzet mind segített abban, hogy a férfi ne jöjjön rá semmire.

@delayne_i watch my dad find out that I was his anonymous kidney donor after keeping it a secret for 8 months 🥹 grab a tissue! ##fyp##kidneydonor ♬ original sound - Delayne

A leleplezésre csak akkor került sor amikor a műtét után a lábadozó férfihez Delayne infúzióra kötve ment be.

„Azonnal tudtam, hogy mi történt” – mesélte John. „Nagyon fel voltam dúlva, egyszerűen sokkolt a dolog. Ránéztem a feleségemre, és azt kérdeztem: “Most viccelsz velem?”

Bár kezdetben dühös volt, az édesapa ma már azt mondja, semmin sem változtatna. Szerencsére John és Delayne orvosa szerint a 25 éves lány esetében a donáció miatt egyáltalán nem lett nagyobb kockázata a veseelégtelenségnek vagy bármilyen más egészségügyi problémának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top