nlc.hu
Család

Szakítás banális okok miatt

„Szakított velem, mert nem hívtam fel, amikor ő elvárta”

Két hete szakított velem a párom egyik napról a másikra. Nem volt előjele, még csak nem is veszekedtünk. Most megy egyetemre, van köztünk több év korkülönbség. Azt a hibát követtem el, hogy amikor megkapta a felvételi smst-t, nem hívtam fel, csak üzenetben beszéltem vele, pedig szerette volna, ha felhívom. Emiatt szakított velem. A véleményem az, hogy megbántottam, mert fontos volt neki, és lehet, hogy azt érezte, hogy nem támogatom. Az eset után két napra mondta el, hogy megbántottam, és azt is hozzátette, hogy emiatt nem képes bízni bennem, hogy nem szertóetne többet sírni miattam. Egy ilyen hiba tényleg vezethet szakításhoz? Tudom, hogy minden ember más, és ismerem őt, tudja, hogy bármit megtettem, megadtam neki, amit csak kért. Közrejátszhat, hogy fiatal, hogy összezavarodott, hogy megijedt attól, hogy az egyetem miatt távolabb fogunk élni egymástól? Egy évig tartott a kapcsolatunk

– az olvasói levelet egy huszonéves férfi küldte, aki láthatóan nem érti, miért veszítette el a barátnőjét. Az élethelyzet megváltozása rendszerint elváláshoz, szakításhoz vezethet, sajnos az egyetem, az új iskola, az új városba költözés rendszerint szétválasztja a párokat. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az újabb olvasói kérdésre.

Az egyetem miatti váltás is okozhatja a szakítást

A szakítás mindig igen nehéz helyzet, pláne akkor, ha az okok nagyjából elfogadhatatlanok. Azt azonban érdemes olvasónknak tudnia, hogy az élethelyzet megváltozása, illetve az életciklusváltások szinte kivétel nélkül válással, szakítással járnak. Ilyen például az, ha valaki külföldre megy dolgozni, emigrál, ha másik várost vagy országot választ az egyetemi tanulmányaira. Az olvasói levélben feltett kérdésekre csakis az olvasónk partnere tudná megmondani a biztos válaszokat, de tartok attól, hogy ő már nem szeretne magyarázkodni. 

Az új élethelyzet, a korkülönbség, az új város, a tanulmányok, a gólyatábor, a várva várt egyetemi bulik mind okai lehetnek annak, hogy a partner úgy döntött, inkább szakítana. Lehetséges, hogy egy ideje már nem igazán volt benne érzelmileg a kapcsolatban: a szakítás a nőknél egy hosszabb folyamat, többféle fázissal. A szakítás folyamatában eleinte csak a gondolat merül fel, hogy valóban a jó partner mellett vagyunk-e, idővel pedig azt is figyelembe vesszük, hogy mennyit ad a kapcsolat, mennyire egyoldalú, milyen mértékben elégülnek ki az egyéni szükségleteink. 

párkapcsolat

Forrás: Getty Images

Az, hogy mennyire lehet megbántani valakit azzal, ha a felvételiről nem érdeklődik a partnere, egyéne válogatja. Inkább arra tippelnék, hogy emögött már korábbi gondok is vannak, és pontosan hasonlóan érezhette magát a szakító fél: elhanyagolva, mintha olvasónk nem figyelne rá eléggé. Ha erről korábban egy vitában már volt szó, akkor pusztán ez állhat a szakítás oka mögött. Nagyon fájó lehet, ha hirtelen vége van a kapcsolatnak. Ezt feldolgozni iszonyú nehéz.

Minden szakításnak akkor van vége, ha a két fél képes leülni egymással és megbeszélni, ki miben hibázott, hol rontotta el, mit csinálna másképpen. Ahelyett, hogy egymást ócsárolják, hogy ki mit nem tett meg, miben hibás, inkább belátják a saját működésüket, az okokat, amik a szakításhoz vezettek. Ez a beszélgetés az, amivel lezárják a kettejük közötti szép emlékeket, és méltón tudnak majd továbblépni. Olvasónknak szüksége lehet erre a beszélgetésre, ami akkor működhet jól, ha személyesen történik, nem pedig telefonon vagy e-mailen.

Meglehet, hogy zárásképpen felmerül a szex, és ha olyan volt a kapcsolat, hogy ez jól működött, érdemes olyan helyre szervezni az utolsó találkozást, ahol elkerülhetik, hogy egymásnak essenek. Ezt akkor is jó figyelembe venni, ha rengeteg volt a balhé, a kiabálás és a sárdobálás. Ezek nyilvános helyen talán kevésbé kerülhetnek előtérbe. 

Ahogy másoktól sem, olvasónktól sem lehet elvárni, hogy ne legyen mérges, dühös, kétségbeesett, ahogy azt sem lehet elvárnia a partnerétől, hogy barátok legyenek vagy hogy szexuális kapcsolatban maradjanak. Ha végleg vége, és olvasónk partnere ezt ebben a beszélgetésben megerősíti, akkor csakis elfogadni lehet, és emelt fővel távozni. A gyászidőszak eltarthat egy ideig, erre érdemes időt szánni, és hagyni, hogy az érzelmeket megélje: szakításról szóló filmek, sorozatok segíthetnek az érzelmek megélésében. Ahogy a barátok is, a családtagok, a szeretetteljes emberi kapcsolatok és a bulizások is. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top