nlc.hu
Szex

Amikor a férfi utasítja el a szexet

„Velem nem fekszik le, mégis maga mellett tart”

Frusztráló és kétségbeejtő, ha egy férfi visszautasítja partnere szexuális közeledését, de sok oka lehet, miért teszi ezt.

Nagyon kivagyok, mert a párom elutasít az ágyban. Tizenhárom éve vagyunk együtt, és úgy tűnik, hogy velem nem akar már szexuális életet élni, mégis maga mellett tart. Ez hogy lehet szerelem? Azt mondja, hogy szeret, de én ezt nem érzem. Néha azt gondolom, hogy kettős életet él. “

– az olvasói levél bizonytalanságról szól, és arról a nehéz helyzetről, amit azok a nők élnek meg, akiket elutasít az ágyban a párjuk. Több oka is lehet ennek, és a sok-sok ok közül csak egyetlen egy az, hogy magát a partner utasítják el az ilyen férfiak. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó válaszol az újabb olvasói kérdésre.

Testi-lelki okai egyaránt lehetnek annak, ha a férfi elutasítja a szexet

A rendszeres szexuális élet sokaknak nem pusztán az élvezés miatt fontos, hanem mert a testiségen keresztül érzik magukat érzelmileg közel a partnerhez. Éppen emiatt lehet frusztráló és kétségbeejtő, ha a partner visszautasítja a szexet. Az is gyakori gond, hogy éppen a férfi utasítja vissza a partner közeledését, és hogy miért teheti ezt, annak sok-sok oka van. Az okok közül a legkevesebb arra az esély, hogy magával a partnerrel van problémája. Általában ez a szexuális gond az illetőről, saját magáról, a saját magával szembeni teljesítményéről szól, mintsem a partnernő vonzó külsejéről, hízásról vagy striákról.

Mi nők hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha már a férfi nem közeledik, akkor velünk van a baj, biztos nem vagyunk elég jók, szerethetők, hogy másvalaki érdekli. Ezek csak találgatások. Addig nem derülhet ki, amíg az illető el nem mondja. Lehetséges, hogy olyan oka van a szex kerülésére, ami a legtöbb férfinak szokott lenni: nem úgy teljesít az ágyban, ahogy a fejében elvárná, esetleg jó ideje titokban valamilyen potencianövelő szerrel tudta a szexet megoldani. Ha ez áll a háttérben, az a férfi sosem fogja bevallani, hiszen még inkább szégyelli majd a férfiasságát.

párkapcsolat

forrás: getty images

A legtöbb szexkerülő férfi tehát inkább önmaga teljesítményéből indul ki, és amiatt nem akar szeretkezni, mert retteg attól, hogy újra csalódni fog saját magában, vagy a partnere fog csalódni benne. Tipikusan ilyen a korai magömlés vagy a merevedési problémás férfi viselkedése párkapcsolatban. Az is lehetséges, hogy az egész problémakör a külső tényezőkben keresendő: munkahelyi gondok, feszültségek, egzisztenciális válsággal összefüggő stressz.

A gyász is ilyen, ha egy közeli hozzátartozó elhunyt nemrég, akkor a depressziós tünetek is okozhatják a szexmentes időszakot. Azt érdemes tudni, hogy minden párkapcsolatban vannak olyan időszakok, amikor nincs szex, és ez természetes. Az azonban már gond, ha tartósan van, azaz fél éve egyáltalán nincs semmilyen közeledés. Olvasónk nem írta, mennyi ideje tapasztalja a partnere elutasító viselkedését, ezért is jó mindezt tudni.

A hormonháztartás is képes megbabrálni a libidót: azok a férfiak, akiknek a tesztoszteronszintjük alacsonyabb, vagy a meghatározott értéken aluli, a szexuális életet kerülhetik. Ez egy könnyen orvosolható gond: tesztoszteront pótló gyógyszerekkel urológus segíthet megoldani a gondot. A férfi klimax miatt is lehetséges a szexuális élet kerülése, ez is libidócsökkenéshez vezethet. A túlsúly, az egyéb betegségek, mint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek szintén a szexuális élet ellen szólnak. Sajnos az alkohol is ilyen, azok a férfiak, akik sokat isznak, szintén nem vágynak a szexre.

A rengeteg ok mellett érdemes megemlíteni azt is, ami gyakori, hogy lehetséges, hogy a párkapcsolat dinamikája olyan, ami libidógyilkosnak nevezhető. Ha rengeteg a feszültség, a meg nem oldott problémák, esetleg pont az ágyban a teljesítményre tett negatív megjegyzést olvasónk, akkor nincs min csodálkozni: a mentális állapot, a párkapcsolati stressz is oka lehet a szexmentes időszaknak a párok életében. A tisztázó beszélgetés fontos lenne, és ha képesek egymással őszintén megbeszélni, kinek mi lenne jó, mennyi szex, milyen minőségű, stílusú szexuális élettel lennének elégedettek, talán segíthet tisztázni a problémát. Meglehet, hogy a felsoroltakban van eltérés kettejük közt, és ez okozza a szexuális élet kerülését.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top