nlc.hu
Család

Férfi nehéz élvezése

„Velem férfi nem járt így, hogy nem tud elélvezni”

Mi történik az ágyban akkor, amikor a férfi elvileg élvezi a szexet, merevedése is van, mégsem tud ejakulálni partnerrel? Nőként ezt nehéz lehet megérteni, elfogadni, sokan a saját nőiességüket kérdőjelezik meg a gondot átélve. Ezt a kérdést boncolgatjuk egy olvasói levélre válaszolva.

Az a problémám, hogy fiatalabb fiúval ismerkedek, aki azt mondja, szereti velem a szexet, szeret velem lenni. Sokadik alkalommal az történik az ágyban, hogy nem tud elélvezni, pedig mindent megtettem. Azt mondja, nem az én hibám. Sokat maszturbál, és pornót is néz. Reagál a testemre, de bármit is teszek, nem tud elélvezni. Állítólag nincs másik nő. Szeretném tudni, mi miatt lehet ez a probléma, hogy nem tudok neki végleges örömöt szerezni. Velem férfi még nem járt így

– az olvasói levél egy nő aggodalmát mutatja, aki nem érti, mi történik a partnerével. Feltehetően attól tart, hogy a partnere szexuális gondja egyfajta jelzője a párkapcsolatukban meglévő érzelmeknek. Pedig ennek ehhez semmi köze, sok férfinél előfordulhatnak az orgazmussal járó zavarok, bármilyen életkorban. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

A női önbizalomnak és a jó nőségnek nem mérőegysége a férfi merevedése

Nőként nehéz megérteni a férfiak működését az ágyban, hiszen sok az eltérőség a két nem között. Például csókolózás közben máris van merevedése a legtöbb férfinek, ami azt jelenti, hogy készen állnak a behatolásra. A nők esetében pedig akár fél óra előjáték is szükséges lehet ahhoz, hogy a behatolásra készen álljon a test. Az orgazmusban is nagy az eltérés, a férfiak már kamaszkorban kvázi készen kapják az élvezést az első éjszakai magömlésekkel, amíg a nőknek szükséges megtanítaniuk a testüket az orgazmus elérésére egyedül, majd partnerrel. A merevedés vissza-visszaeshet akár már az előjáték közben is, és sok férfinél megtörténik, hogy sokkal hamarabb élveznek el, mint szeretnének, esetleg egyáltalán nem tudnak partnerrel elélvezni csak a saját kezük által.

Ezek az úgynevezett szexuális diszfunkciók, amik ha tartósan fennállnak, azaz 4-6 hónapja rendszeresen előfordulnak, akkor érdemes szakembert keresni. Amiatt is lenne fontos, mert ilyenkor már mentálisan is elindul a görcsösség, már nem a szexről, az itt és mostról lesz szó, hanem azokról a romboló gondolatokról, hogy jaj, csak nehogy megint az történjen, most vajon fel fog-e állni, menni fog-e. Ezek a gondolatok aztán gondoskodnak arról, hogy totális kudarcélménnyé váljon az együttlét. Ha pedig a partnerrel a kudarcot éli meg egy férfi, viszont egyedül, maszturbálás közben van sikerélmény, akkor abból fog többet csinálni, ahol működik mint férfi. Azaz pornót néz és önkielégít. 

merevedés

Forrás: Getty Images

Nőként ezt a mechanizmust szintén nehéz lehet megérteni, mert ha egy nőnek esetleg nem jön össze az orgazmus a partnerrel, általában úgy áll hozzá, hogy semmi probléma, legközelebb is megpróbálom. A férfiak zöme viszont kerüli azokat a szexuális helyzeteket, amikben felsült. Olvasónk esetében a fő probléma a partnernél a pornónézés és az önkielégítés: az orgazmus, az élvezés egyfajta reflex az agyban, és a test hozzászokott a kéz szorításához, annak gyorsaságához, erősségéhez. Tulajdonképpen ennyire egyszerű lehet annak az oka, hogy miért nem tud partnerrel elélvezni. Ezt a gondot éppen a felsoroltak miatt nem szabad az olvasónk saját magára nézve egyfajta minősítésként kezelni.

Ezen a problémán csak a partner fog tudni változtatni, át kellene szoktatnia a péniszt másfajta érintésekre is, és a pornó helyett inkább valamilyen másfajta stimulálót kellene használnia, például erotikus novellákat kellene inkább olvasni. Ezeket azonban nőként nem szabad kérni vagy követelni a férfitől, csak annyit célszerű mondani, hogy ha ez nagyon zavaró, akkor keressenek meg együtt valakit, aki foglalkozik szexuális gondokkal. Az általános urológiai vizsgálat is szükséges lehet a szakember segítsége mellett, lehetséges, hogy akár szervi oka is lehet – bár ha egyedül jól megy az élvezés csak partnerrel nem, akkor erre nem sok esély van.

A pénisz működése, annak javítása tehát teljes egészében a partner felelőssége, és semmi köze ahhoz, hogy olvasónk mennyire jó nő, hogy a partner mennyire szerelmes vagy mennyire kívánja. Sajnos az ilyen gondolatokkal és megjegyzésekkel csak tovább mélyítheti a problémát, még nagyobb hangsúlyt ad a szexnek, még inkább a teljesítménykényszer felé sodorja a partnert. Ezek pedig újabb kudarcélményhez vezethetnek. Az előjátékból legyen sokkal több, újdonságokat is érdemes kipróbálni, beszélgessenek egymás szexuális vágyairól, és inkább játékosan kezeljék a helyzetet, amíg ez meg nem oldódik.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top