nlc.hu
Család

Annyi spermát adományozott, hogy 550 gyereke született

550 gyereke is lehet a lelkes spermadonornak világszerte

Bíróság tiltaná meg neki, hogy spermát adományozzon.
spermiumok megtermékenyítik a petesejtet

A lelkes holland spermadonornak legalább 550 gyereke születhetett világszerte, most bíróságon tiltanák meg neki, hogy a hímivarsejtjeit a jövőben újabb megtermékenyítésekhez használják fel – adta hírül az RTL.hu.

Bár a szabályok szerint egy spermadonortól maximum 25 gyermek születhet azért, hogy az egymást nem ismerő leszármazottak között ne alakulhasson ki vérfertőző kapcsolat, a 41 éves hágai férfi Hollandiában és külföldön is legalább 13 klinikán jelentkezett spermadonornak.

Az egyik felperes egy alapítvány, amely sejtdonortól született gyerekek jogait védi, a másik pedig egy nő, akinek 2018-ban a holland sajtóban Jonathan M-ként megnevezett férfi spermájának felhasználásával született gyermeke. 

A férfit 2017-ben Hollandiában ugyan tiltólistára tették: a holland szülészek és nőgyógyászok szövetsége már akkor felszólította a klinikákat, hogy azonnal hagyjanak fel Jonathan M. hímivarsejtjeinek felhasználásával.

A férfi ezt követően külföldön folytatta a spermaadományozást, és közösségi oldalakon is kapcsolatba lépett olyan nőkkel, akik spermadonort kerestek. Holland sajtóinformációk szerint a férfi jelenleg Kenyában él, és az ellene indított eljárással kapcsolatban nem akart nyilatkozni.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top