nlc.hu
Család

Elpusztult Sween, a budapesti borjúfóka

Gyászol a budapesti állatkert: elpusztult Sween, a borjúfóka

Sween matuzsálemi kort ért meg a borjúfókák között, de nagyon leromlott az egészsége.
Sween, a budapesti borjúfóka

Sween, a borjúfóka 1993 óta volt a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója, és a borjúfókák között igazi matuzsálemnek számított a maga 31 évével. Az utóbbi időben azonban állapota egyre rosszabb lett, és mivel már nem lehetett segíteni rajta, az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött – tudatta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Sween a pingvinekkel élt társbérletben. 1992 nyarán született a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett Budapestre a féltestvérével, Sörennel. A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka budapesti bemutatkozásáról, annál is inkább, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az állatkertben, kifejezetten ezt a fajt, a borjúfókát pedig a második világháború óta nem láthatta a közönség.

A két fiatal állat előbb a régi, még 1912-ben épült fókamedencébe került, majd, amikor 1997 és 1999 között, a Kisszikla rekonstrukciója során elkészült a Norvégház melletti pingvinmedence is, Sween és Sören oda költöztek át, természetesen a pingvinekkel együtt.

Az azóta eltelt negyedszázadban a budapesti borjúfókák a közönség kedvenceivé váltak. Az idő azonban igencsak eljárt felettük, hiszen ezek az állatok csak kivételes esetben élnek 25-30 évnél tovább. A két idős állat közül Sörentől 2021-ben kellett búcsút vennünk, Sween azonban közel másfél évvel még féltestvérét is túlélte.

„Ma itt hagyta az árnyékvilágot, de rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él” – búcsúzik Sweentől az állatkert.

(Kiemelt kép: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top